Thomsson vill se ändring av miljöbalken

Men Naturskyddsföreningen tror inte att en lagändring hade förändrat något i frågan om Cementas fortsatta brytning.

Cementa i Slite

Cementa i Slite

Foto: Gunnar Britse

Cementa2021-07-29 17:25

Det har gått knappa månaden sedan mark- och miljööverdomstolen avslog Cementas ansökan om fortsatt brytning i Filehajdar och Västra brottet. Nu vill riksdagsledamoten Lars Thomsson (C) se en förändring av miljöbalken. I en debattartikel i Svenska Dagbladet menar han att processen med Cementa tydliggör stora bister i Sveriges hantering av stora miljöärenden. 

– Det är en brist på helhetssyn, man väger inte alternativen mot varandra, säger han. 

Som exempel berättar han om vindkraft, där han är nationell samordnare.

– Där kan det vara två rader om nyttan och tvåhundra sidor om eventuell skada vindkraftverket kan orsaka. 

Han menar att den lokala påverkan inte jämförs med den globala påverkan. I detta fallet, menar han, innebär det importerad cement. Då från Marocko eller Tunisien. 

– Jag kan nästan garantera att det har större klimatpåverkan. 

Men Richard Bernström, vice ordförande i Naturskyddsföreningen Gotland, menar att frågan om Cementas fortsatta brytning inte skulle påverkas om miljöbalken såg annorlunda ut. 

– Det hade inte gjort någon skillnad eftersom ansökan ansågs bristfällig. Sedan finns det gränser för hur mycket Sverige kan ändra i miljöbalken, där är vi styrda av EU. Det ska man ha i bakhuvudet, säger han. 

Han vill inte uttala sig om den importerade cementens miljöpåverkan. I första hand är det den gotländska naturen som är huvudfrågan för honom och Naturskyddsföreningen. 

– En sak som vi dock påpekat är att vi måste minska användningen av betong.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!