Det händer om kriget kommer

Vad ska de lokala myndigheterna göra om det blir en allvarlig kris, eller rent av krig? Det har Polisen, Försvarsmakten och flera andra myndigheter övat på under länsstyrelsens ledning. Så här gick det.

Kicki Scheller, försvarsdirektör vid Länsstyrelsen på Gotland.

Kicki Scheller, försvarsdirektör vid Länsstyrelsen på Gotland.

Foto: Montage

CIVILT FÖRSVAR2019-09-05 13:45

Under tisdag och onsdag har det hållits en regional samverkansövning på Gotland, kallad RSÖ 2019. Bakom den lätt beslöjade omskrivningen finns ett tungt allvar. Under den första dagen övades hur de civila myndigheterna ska agera vid en svår kris. Effekterna av en svår storm, elavbrott och båtlaster med flyktingar som kom till Gotland skulle hanteras. Under den andra dagen övades på vad som ska ske om regeringen beslutar om höjd beredskap, då andra lagar gäller och länsstyrelsen, som högsta totalförsvarsmyndighet, ska se till att andra myndigheter och organisationer samordnar sin verksamhet med det militära försvaret.

– Vi får hoppas att vi aldrig behöver sätta det i kraft, men om så skulle ske så kommer det att gå snabbt, då är det bra med planering, säger Kicki Scheller, försvarsdirektör vid Länsstyrelsen på Gotland.

LÄS MER: Stort antal fordon kommer att krigsplaceras

Drygt 150 personer var inblandade i övningen, som var en ren stabsövning. Det hela kan liknas vid ett stort rollspel. Flera statliga myndigheter, regionen och frivilligorganisationer deltog. Vid höjd beredskap gäller andra lagar än i fredstid.

– Vi har övat vad det får för effekter ute i samhället. I ett sådant läge är polisens uppgift att stödja Försvarsmaktens verksamhet, men samtidigt sköta vår ordinarie verksamhet. Vi räknar med att brott som sabotage och skadegörelse ökar i ett sådant läge, säger Hans Larsson, polis.

Att hantera upprörda gotlänningar som får sina krigsplacerade civila fordon uttagna av försvaret är ett av flera exempel. I det spel som bedrevs under övningen beslutades bland annat om ransonering av drivmedel.

– Det är viktigt att de olika organisationerna övar på att samarbeta. Det handlar om individer som lär känna varandra. Skulle vi behöva göra det här på riktigt så vet man vem man ska tala med, säger Mattias Ardin, chef för Gotlands regemente.

2017 fick länsstyrelsen och Försvarsmakten i uppdrag att gå fortare fram med totalförsvarsplaneringen på Gotland. Regeringens uppdrag bestod i att genomföra ett projekt om samverkan och organisation inom totalförsvaret.

– Jag skulle ljuga om jag sa att det inte finns förbättringsåtgärder att göra. Vi har inte övat skärpt beredskap sedan Berlinmuren föll 1989, säger Kicki Scheller.

Som av en händelse låg en telefonkatalog från 1970-talet framme i länsstyrelsens lokaler på Visborgsallén. Sidorna med "Om kriget kommer" och en plan för hur Visby ska evakueras låg uppslagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!