Johan Edberg kör en silvergrå Honda med startnummer 90, en 350-kubikare årgång 1971. Själv är han sex år äldre än maskinen. Kattis M Edberg samordnar staben av frivilliga. Det handlar om classic roadracing på Gelleråsen, strax utanför Karlskoga. Hit har Kattis och Johan Edberg tagit sig från gården i Sproge, med husvagn och två motorcyklar; en i reserv om det skulle behövas.
Vi pratar ombord på Gotlandsfärjan en tidig torsdag morgon. Tävlingarna är högtidsstunder för paret, som har ansenliga mängder lamm och grisar på gården, samtidigt som de driver ett nystartat gårdsslakteri och hon arbetar på Röda Korset.
– En del säger att roadracing är en dyr hobby, men den här sommaren var det mycket dyrare att vara bonde, säger Johan.
Han har alltid varit MC-frälst. När det dök upp ett par veteran-cyklar av märke Vincent på Hemse marknad för några år sedan blev han fast. Egentligen skulle säljaren få ihop till en Porsche genom affären, men Johan fick motorcykeln för ”bara” 70 000 kronor.
– Plus fem lass ved, tillägger han.
Det blev startpunkten för att köra roadracing, den MC-sport på bana som förr kallades TT och nuförtiden mest är känd genom elitens Moto GP. I classic roadracing tävlas det i en rad klasser, ordnade efter cylindervolym, 2-takt eller 4-takts-motorer och årgång – allt för att skapa rättvisa tävlingar.
Kattis gillar också att köra MC, men tävlar inte. Trots det har hon en nyckelroll i racen som arrangeras av MCHK-Racing, en fristående del av Motorcykelhistoriska klubben. Det började med att en tävling som Johan skulle delta i helt plötsligt stod utan sekretariat. Fanns det någon välorganiserad, datorkunnig person på plats, som kunde tänka sig ... ? Nu är hon med och håller i organisationen på racen; tidtagning, startlistor, incheckning och arbetsfördelning för minst ett 40-tal funktionärer.
Inför ”Gelleråsen TT Classic Racing & SuperMono Cup 2018” första helgen i september ligger Johan femma i sin klass. Bättre än något annat år. Påpekar han.
– Men du har ju inte vunnit någon tävling, påpekar hon.
– Men jag har kommit i mål i alla, replikerar han.
På lördagen, den första tävlingsdagen efter en fredag med både fri träning och en första tidsträning, träffar vi på dem i depån där de har parkerat sin husvagn och boat in sig. På plats är mekanikern Greger Abrahamsson, Visby och andra goda vänner till Edbergs; Tony Sjöberg – som efter en infarkt nöjer sig med att vara funktionär, racepolaren Jesper Persson och inte minst paret Edbergs dotter Ebba. För henne är det ”pay-back time” efter föräldrarnas skjutsande till hästevenemang i yngre år. Nu ska Ebba hjälpa till i griden, där motorcyklarna radas upp vid starten.
Depån är öppen för allmänheten och här råder stort gemyt bland motorcyklar, mekaniker, hundar och småbarn (med hörselskyddskåpor på). Det osar av avgaser, bensin och gummi. Men Gelleråsen, som sedan en tid drivs av STCC-föraren Richard Göransson, är välordnat med miljöstation och fräsch kafébyggnad.
Vi tittar på Johans andra tidsträning. Den första gick bra, Johan satte personbästa. Problemet är bara att det gick ännu bättre för några konkurrenter som han brukar kunna köra jämnt med. Han gillar det taktiska rävspelet under träningen, där alla undviker klungor. Han lägger sig gärna långt bak och försöker få koll på medtävlarnas prestationer.
Hondan funkar okej, utväxlingen är som den ska, inga läckage har uppstått, summeras träningsvarven som ger Johan Edberg åttonde startplatsen i sin klass. Det är 350-kubikarna, där tvåtaktarna får vara från senast 1967 och fyrtaktarna från senast 1972. De kör samtidigt som en klass med lite nyare 250-kubikare som går ungefär lika fort. Hur fort vet inte Johan Edberg själv. Cyklarna har förstås varvräknare, däremot inte hastighetsmätare.
– 180 kanske man kommer upp i på rakan. Hojarna går ungefär lika fort. Det gäller att gasa mest och bromsa minst.., säger han.
Lördagens race går sådär. I griden framför Johan får en röd MC spinn, vilket resulterar i en dålig start för båda förarna. Johan vinner ett par placeringar, men hamnar sen i ett läge där han kör stora delar av racet ensam. Till skillnad från träningen så är det något man absolut vill undvika. Det är svårt att hålla koncentrationen uppe, utan kontakt med andra. Det blir en placering en bit ner, men ändå några inkörda poäng.
– Och det var roligt! säger Johan efter loppet.
Under tiden går det bra för Kattis i sekretariatet. Allt har moderniserats, vilket hon medverkat till.
– För några år sedan kunde det hända att jag stod med en magväska med hundratusentals kronor, så är det inte längre, säger hon.
Från Bottenvåningen på tornet där man håller till har man numera utsikt över banan genom stora fönster, också det en stor skillnad mot förr.
Tävlingarna flyter på. Några avåkningar tycks vara standard. En ambulans står redo, liksom en kärra för att hämta hem motorcyklar med problem.
Fjolårets säsong hade Johan två avåkningar, den ena på just Gelleråsen. Banans flacka depåkurva hade fått en lite skarpare böj.
– Gräsplätten som jag plöjde igenom kallar de nu för ´lilla Gotland´, berättar Johan.
När han lätt omtumlad kom till depån med en kopp kaffe i handen hade andra tävlande redan rätat ut en fotpinne och ett bromshandtag på hans MC.
– Sån är sammanhållningen, kommenterar han.
Ibland tar dock tävlingsdemonerna över lite för mycket. Efter tre avåkningar med ambulanstransporter på en tävling i Linköping sökte läkaren upp förarna och förklarade att de skulle lugna sig, ingen skulle ändå bli världsmästare...
Vi lämnar Gelleråsen på lördagkvällen. Men på söndagen körde Johan ett nytt race – och skrev ett sms:
”Fick en katastrofdålig start. Motorn stannade men tände igen av sig själv. Då vred jag på så hojen gick på bakhjulet. Så när vi kom till första böjen så låg jag så j-a sist. Sen började jakten. Var väldigt mer motiverad i dag och plockade en efter en. Så jag gick i mål på 8:e plats. Satte personbästatider de 4 sista varven ... Nu är det bara att packa ihop, åka hem och jobba ifatt. Ska hinna få ordning 60 tunnland jord till och så vete innan vi drar till Anderstorp på torsdag igen.”
Inför det racet, nu i helgen, har Johan avancerat till 3:e plats i SM-cupen i sin klass.