Tvära kast när krögarna fick nya rekommendationer

Över en natt fick öns serveringsställen nya rekommendationer att följa. Men för krögarna var det ingen chock och Gustaf Kristiansson hade förväntat sig mer. "Trodde på vaccinpass", säger han.

Att serveringsställen återigen får rekommendationer att förhålla sig till välkomnas av krögare som GA har pratat med.

Att serveringsställen återigen får rekommendationer att förhålla sig till välkomnas av krögare som GA har pratat med.

Foto: Helena Landstedt/TT

covidrekommendationer2021-12-08 16:00

På tisdagseftermiddagen presenterade regeringen nya rekommendationer för att minska spridningen av covid-19. Bland dessa fanns nya råd till serveringsställen som började gälla inom mindre än ett dygn.

Gustaf Kristiansson, kock och delägare av restaurang Bakfickan i Visby är inte förvånad.

– Jag tycker att det är bra att de tar tag i rekommendationerna om det behövs för att minska smittan, säger han.

Han hade förväntat sig ännu hårdare regler.

– Personligen trodde jag att det skulle komma vaccinpass på restauranger. Det skulle bara vara positivt, då kan folk känna en större säkerhet. Jag tror det kommer innan jul, säger han.

undefined
Gustaf Kristiansson, delägare och kock på Bakfickan, kommer att välkomna eventuellt vaccinpass på restauranger.

Tvära kast med nya rekommendationer anser han inte är något problem.

– Just den här rådet, att hålla avstånd, känns inte så svårt att införa från en dag till en annan.

På restaurangen, där det serveras både lunch och middag, är antalet gäster fortfarande ungefär en tredjedel färre än innan pandemin. Folkhälsomyndigheten har inte specificerat vad som krävs för att undvika trängsel och han utgår från att det är det som branschen nu blivit vana att jobba med. 

Alltså minst 1,5 meters avstånd, inte placera sällskap nära varandra, inte låta gäster samlas i restaurangen för att stå och prata.

På Maltfabriken, som har kafé- och matservering på Campus Gotland, har ägaren Christer Dennerdahl inte ens hunnit placera tillbaka alla bord eller tagit bort avståndsmarkeringarna för gästerna. När de första rekommendationerna kom så plockade de bort ett 30-tal sittplatser och så har det förblivit. Inför onsdagens öppning gjorde han bedömningen att de redan uppfyller rekommendationerna.

– Borden står ändå långt ifrån varandra och det är handsprit utplacerat. Ibland får vi uppmuntra folk att inte stå tätt, säger han.

undefined
På restaurang Maltfabriken på Campus Gotland har man fortsatt att hålla avstånd mellan borden för att minska trängseln. Onsdagens besked förändrade ingenting.-

Rekommendationerna som började gälla under onsdagen är steg ett av tre, vilka kan börja gälla om smittspridningen ökar ytterligare och belastningen på vården blir högre. I steg två finns bland annat krav på vaccinationsbevis för fler verksamheter, däribland restauranger och gym.

Regionen hade tillsyn över restriktionerna men de togs bort den 29 september.

– Nu är det allmänna råd som gäller och då krävs det inte att vi gör tillsyn men självklart ska de följas, säger Andreas Larsson, enhetschef för livsmedelskontroll på Region Gotland. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!