Med ett sommarställe i Västerhejde och släktanknytning till Visby har han ingående kunskap om Gotlands cykelstråk – och brist på cykelbanor.
– Gotland har alla förutsättningar i världen att satsa mer på cykeln. Här finns ju många fina cykelstråk, men tyvärr har cyklingen gått tillbaka en del. Det är synd, för ökad cykelturism är verkligen en galopperande trend i Europa och en lågt hängande frukt för gotländska politiker som vill utveckla näringslivet här, fortsätter han.
Bara att plocka alltså?
– Ja, det borde vara det, men det krävs en del för att göra cyklingen säker.
En av Lars Strömgrens favoritsträckor är ”Vacker kustväg” nere vid Hoburgen, men att ta sig dit innebär en resa som kan vara riskfylld. Någon cykelbana söder om Burgsvik finns inte – och så ser det ut för det mesta på gotlands landsbygd. Undantag finns, som den populära sträckan från Visby till Västergarn.
– Jättebra! Men det finns också andra sätt att göra cyklingen säkrare, säger Lars Strömgren.
Danmark och Nederländerna är stora cykelländer. Där byggs ”bymiljövägar” med breda rödmarkerade gång och cykelstråk. Bilister väjer vid möten och kan inte köra om, så det passar bara i vissa miljöer. Men den totala vägbanan behöver inte breddas, så det är ekonomiskt.
– I Danmark gör man nu också satsningar på supercykelstråk, med sikte på pendling till Köpenhamn. Rakt och brett och inga överraskningar där man måste tvärnita.
Utspelet från Miljöpartiet i slutet av Almedalsveckan gladde Lars Strömgren.
– Slopad förmånsbeskattning på cyklar till personal är ett bra förslag. Alldeles oavsett hur det blir med skattefrågan borde Region Gotland köpa in cyklar till alla anställda. Det har man igen.
Han tycker också det är mycket bra att försäljningen av elcyklar fortsätter att öka:
– Tröskeln för de som kanske tycker det är ansträngande har sänkts i och med elcykeln.
I Burgsvik tittar vi också tillsammans på den gamla banvallen, där regionen nyligen grävt för avlopp och sedan återställt en grusad vall.
– Bra, men med mer finkornigt grus hade det blivit betydligt bättre att cykla på. Man borde samordna infrastrukturarbeten bättre, avslutar Lars Strömgren.