– Vi kollar tillåtet mönsterdjup för samtliga däck på besiktningen, som ska vara minst 1,6 millimeter. Vinterdäck, både dubbade däck och odubbade däck – så kallade friktionsdäck, ska enligt lag ha ett mönsterdjup på 3 millimeter, men vi har inte uppdrag att bedöma det, säger Per Wretling, som jobbar på Bilprovningen i Visby sedan 20 år tillbaka.
– Vid extremhalka är dubbdäck bättre, men oftast fungerar friktionsdäck lika bra. Det viktigaste är att man har färska däck. När däck åldras blir de hårda, och i synnerhet friktionsdäck behöver vara mjuka, för att bibehålla egenskaperna som kompenserar dubbarna och inte tappa sin effekt, säger han.
Han jämför med ett suddgummi – om det är gammalt blir det svart när man suddar medan nya suddgummin suddar bättre och utan att lämna spår.
– Det är samma sak med däck. Det handlar om gummits färskhet och om gummiblandningen. Många kör tio år på sina däck, för att de använder bilen sällan eller kör kortare sträckor och inte sliter ner mönsterdjupet. De blir hårda med tiden, vilket innebär att det är lättare att slira, även på torr asfalt, varnar han och tillägger:
– Mitt råd är att byta däck ofta. Det är en färskvara som med tiden förlorar många av sina goda egenskaper. Mellan ett halvslitet däck som är ett halvår gammalt och ett halvslitet däck som är tio år gammalt är det en enorm skillnad.
Sommardäck har en hårdare gummiblandning än friktionsdäck, som är lite mjukare eftersom de inte ska bli för hårda när det blir kallt. Enligt lag har man rätt att köra med friktionsdäck under alla årstider, så kallade ”året-runt-däck” eller ” allround-däck”, men Per Wretling avråder från att göra det.
– Eftersom gummit är gjort för lägre temperaturer, kan det bli sladdrigt i värmen, vilket innebär en längre bromssträcka. Mitt råd är att byta till sommardäck även om du har friktionsdäck på vintern.
Ett annat råd som han ger bilägaren är att kontrollera lufttrycket i däcken regelbundet. Det finns rekommendationer och det bör inte vara för lågt.
– Med rätt lufttryck sparar du på bränsle, miljö och rullar bättre på vägarna, säger han.
Det är även viktigt att kontrollera hjulinställningen ibland, så att man inte snedsliter däcken.
– Om det finns en tendens till snedslitning brukar man kunna upptäcka det själv genom att titta på däckens slityta. Då behöver du lämna in bilen på verkstad för att justera hjulinställningen. På så sätt räddar du däcken, för sliter de snett går det fort och däckens livslängd halveras. Ju fortare du upptäcker det, desto billigare blir det, menar Per Wretling.
Däck torkar i solen och det är viktigt att tänka på förvaring. De bör förvaras svalt och mörkt, som i en källare eller ett garage.
– Numera är det vanligt att man inte vill ha sina däck hemma, och istället förvarar dem på däckhotell på en verkstad, säger han och fortsätter:
– Det är nu på sena hösten som du behöver ha riktigt bra sommardäck innan du byter till vinterdäck, eftersom regnet ökar risken för vattenplaning. Många vill vänta och köra in i det sista med sina gamla slitna däck, och skaffar nya först när det är dags att byta igen på våren. Mitt råd är att du borde byta dem redan nu.