Ingående kontroll av tryck och mönsterdjup

I skarven mellan sommar och höst genomförs årligen däckrazzior. Statistiken visar att däckens beskaffenhet långsamt blir allt bättre på Gotland.

Polisinspektör Pelle Setterwall kontrollerar däckens beskaffenhet på ett stoppat fordon.

Polisinspektör Pelle Setterwall kontrollerar däckens beskaffenhet på ett stoppat fordon.

Foto: Malin Stenström

Däckrazzior2018-08-29 14:05

På gotland genomförs razziorna under onsdagen och torsdagen.

Under onsdagsförmiddagen fanns det gott om personer prydda i neongula västar vid länsväg 143, på trafikkontrollplatsen intill infarten till travbanan.

– Det blir cirka 200 fordon som kontrolleras under de här dagarna. Däckens kvalitet hänger ofta ihop med årsmodellen på bilen. Bland de med äldre bilar är det många som är på gränsen till att ha för dåliga däck, säger polisinspektör Pelle Setterwall.

Däckrazziorna är ett nationellt samarbete mellan polisen, NTF, energimyndigheten, VTI, däckbranschens informationsråd samt bilprovningen. Syftet är att öka bilisters medvetenhet om däckens betydelse.

– När man utreder olyckor och dess orsaker har det visat sig att däckens beskaffenhet har gigantisk betydelse för utgången av en situation. Det är inte bara mönsterdjupet som spelar stor roll, utan även lufttrycket i däcken, säger NTF Gotlands Anna Rönnle.

Undersökningarna på Gotland har genomförts sedan 2007 och den insamlade statistiken visar en positiv trend.

– Vi kan se att gotlänningarna långsamt blir bättre och bättre på att ha bra däck på sina bilar, det går åt rätt håll.

Tidpunkten på året för däckrazziorna är vald med omsorg, förklarar Anna Rönnle.

– Vi förespråkar att man skaffar nya däck vid den här tiden på året, snarare än när man byter från vinterdäck till sommardäck. På hösten är det sämre väglag med mer regn, löv på vägbanan och så vidare.

Däckrazzian sker i samband med att polisen genomför trafikkontroll. Efter avklarad kontroll erbjuds föraren att få sina däck kontrollerade och svara på frågor från NTF.

– Vi ställer frågor om till exempel bilens årsmodell, när däcken kollades senast, vad man tror att däcken har för beskaffenhet och hur de förvaras under vintern, säger Anna Rönnle.

Gränsen för vad som är lagligt mönsterdjup går vid 1,6 millimeter, men tidigare än så försämras däckens egenskaper markant och blir trafikfarliga.

– När slitaget passerar 3 millimeters mönsterdjup så har man tappat 80 procent utav väggreppet, och vid tre millimeters mönsterdjup kan man säga att man har 10-15 procent längre bromssträcka, säger Tomas Åström som driver däckfirma i Sanda och som fanns med som representant för däckbranschen under onsdagen.

En förare som vinkades in under razzian var Kenth Lindholm. Kontrollen klarades galant och likaså de efterföljande frågorna.

– Det var inga problem med den här firmabilen, det enda vi var lite osäkra på var bilens årsmodell för vi kör inte den här i vanliga fall.

Han tycker att initiativet med däckrazzior är positivt.

– Det är inte alltid folk har koll på sina däck. Jag har själv inte full koll, just lufttrycket är sådant som man sällan kollar. Jag tror att det här höjer medvetenheten hos folk, säger Kenth Lindholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om