Barn- och utbildningsnämnden, bun, beslutade på onsdagens sammanträde att från och med våren 2017 avsluta den pedagogiska omsorgen hos enskilda dagmammor i kommunal regi. I dagsläget finns det tre dagbarnvårdare kvar, som sammanlagt har hand om omkring 15 barn.
– Sedan 2016 har förvaltningen arbetat med hur vi ska hantera den kommunala pedagogiska omsorgen. De har kommit fram till att det helt enkelt inte är en bra lösning längre, och vi håller med, säger Brittis Benzler (V), ordförande för barn- och utbildningsnämnden.
I utredningen som gjordes om avveckling av pedagogisk omsorg i kommunal regi framkommer det att regionen inte kan säkerhetsställa god arbetsmiljö, barnsäkerhet eller god ekonomi utifrån rådande förutsättningar, vilket har bidragit till beslutet att lägga ned verksamheten.
– Det främsta skälet till att vi valt att avveckla är för att det bara är tre dagbarnvårdare kvar vilket gör att verksamheten är väldigt sårbar. Det är svårt att se till att medarbetarna får en bra arbetsmiljö och att de inte jobbar för långa dagar, säger Brittis Benzler.
På samma nämndmöte i onsdags beslutade bun att godkänna en ansökan från Ekolek barnomsorg AB om att få driva pedagogisk omsorg i enskild regi. Bolaget driver redan verksamheter i elva kommuner runt om i landet. På Gotland vill de starta en verksamhet för 30 barn i åldern ett till fem år fördelat hos fem dagbarnvårdare.
– Att båda ärendena beslutades om på samma möte är bara en slump. Det har ingenting att göra med att vi samtidigt beslutade om att avsluta den kommunala verksamheten, säger Brittis Benzler.
Sedan tidigare finns ytterligare ett privat bolag, Christella barnomsorg, etablerat i Visby och i Slite. Att en privatisering av barnvårdsverksamheten skulle innebära några förbättringar jämfört med den kommunala kan inte Brittis Benzler spekulera i:
– Det har vi inga funderingar om och det behöver vi heller inte ha. Vill de etablera sig här så har vi skyldighet att ge dem tillstånd. Det är inte så att vi har tagit något beslut om att privatisera hela verksamheten.
Att regionen sparar in exempelvis personalkostnader, genom att avveckla den kommunala pedagogiska omsorgen, är inte huvudorsaken bakom beslutet, säger Brittis Benzler.
– I grunden är den pedagogiska omsorgen billigare än förskolan, men med en sådan liten volym som vi har i dag blir det inte ekonomiskt riktigt ändå.