De minns inte riktigt när, men för sex, sju år sedan anlade paret Nore och Gerd Salomonsson fyra stenkistor på sin tomt på Segebadengatan i Visby. Vattnet från taket leds nu via stuprören ner i kistorna, där filtreras regnvattnet sedan långsamt ut i marken och grundvattnet. Vid ett stuprör har de en tunna som de kan koppla stuprörsvattnet till vid behov. För vatten behöver de till sin trädgård och sina odlingar.
Men så för drygt en månad sedan fick de ett brev från regionen som sa att en dagvattenanslutning ska upprättas för de fastigheter på Segebadengatan som inte redan har en anslutning. Kostnad 29 206 kronor.
– Jag blev både upprörd och förbannad. Trots att vi har ett fungerande system så vill regionen nu att vi ska betala nästan 30 000 för en anslutningspunkt och koppla på oss på en ledning som leder vattnet rätt ut i Östersjön, säger Nore Salomonsson.
– Vi har aldrig haft problem med översvämningar och vi har bott här i 37 år.
Det är det gamla och ålderstigna VA-ledningsnätet som är problemet. För att minska risken för framtida översvämningar och för att inte överbelasta reningsverken med dagvatten arbetar regionen med att byta ut gamla ledningar.
– Jag tycker de får ta hänsyn till att vi har en egen lösning. Regionen har varit och tittat på stenkistorna och säger att det är helt perfekt. Då sa jag att då slipper vi väl att betala då? Nej, det gör ni inte, var det svar vi fick.
– Vi är flera på gatan som har stenkistor. Det här blir en stor kostnad för oss alla. Det är inte bara att slänga ut 29 000 kronor, fyller Gerd i.
– Det känns ju helt onödigt att betala för en anslutning som vi i alla fall inte kommer att använda.
Susanne Bjergegaard Pettersson, chef för Region Gotlands vatten- och avloppsavdelning, säger att man inom regionen är skyldig enligt vattentjänstlagen att se över hur man ska hantera framtida skyfall.
– Jag förstår deras syn på saken. Men vi måste jobba likartat inom hela Gotland. I de fall där det finns ett fungerande system som till exempel stenkistor, så har vi valt att vara lite snälla och säga att de inte behöver koppla på sig och då kommer vi inte heller att ta ut den årliga dagvattenavgiften. Men de måste betala för anslutningspunkten till dagvattenröret. Det är rätten till att nyttja anslutningspunkten som kostar.
Och det här är inget som VA-kollektivet står för?
– Nej, det är anslutningsavgifterna som bekostar investeringarna. Det är flera områden som står på tur. Vi tar det lite efter hand. I det här fallet behövde avloppsledningen bytas ut och då passar vi också på att byta fler ledningar och se till att det finns anslutningspunkter för dagvatten för de som inte redan har anslutit sig.
Men Nore Salomonsson är inte en man som ger sig i första taget. Han har nu skrivit brev till både länsstyrelsen, politiker och tjänstemän på Gotland. Han har också vänt sig till professor Bo Olofsson på KTH som medverkar i ett forskningsprojekt om just dagvatten i städer. Där ställer han frågan om det ens är lagligt att låta dagvattnet rinna ut i Östersjön.
– Man måste ju göra något, så får vi se om det lönar sig, säger Nore.
Kommer ni att överklaga beslutet?
– Om vi överklagar hamnar ärendet i Nacka tingsrätt och där tar de en avgift på nästan 3 000 för att pröva saken. Jag vet inte riktigt än. Jag har skrivit till regionen att de ska ompröva beslutet.