Stora delar av Visbys dagvatten släpps orenat ut i Östersjön vid det så kallade ”vattenfallet” vid hamnen.
Vattnet innehåller höga halter av så kallade PAH:er, fosfor, koppar, kväve, vanadin och zink.
Det visar de provtagningar som Region Gotland gjort tillsammans med länsstyrelsen. Dagvattnet från Visbys gator leds ut både vid Kruttornet och vattenfallet vid hamnen.
Kruttornets upptagningsområde, som är delar av Visby innerstad, innehåller mindre trafikerade områden och färre industriella verksamheter än upptagningsområdet till det dagvatten som rinner ut vid vattenfallet. Dagvattennätet som är kopplat till vattenfallet täcker stora delar av Visby utanför ringmuren.
– Dagvatten innehåller ämnen som vi inte vill ha i Östersjön. Det vi jobbar för är att få ett mer miljö-bra omhändertagande, säger regionrådet Isabel Enström (MP).
Utmaningen är att det blir väldigt mycket dagvatten och att reningsverket inte är dimensionerat för dagvatten.
– Att rena det skulle innebära ofantliga kostnader. Generellt vill vi ha en annan hantering av dagvattnet, säger Isabel Enström.
Region Gotland tar nu fram en ny dagvattenstrategi.
– Där tittar vi på hur vi bygger nytt och att vi då ska göra rätt från början. Strategin säger även att vi måste titta på befintlig bebyggelse, säger Isabel Enström.
Det är inte bara i Visby som dagvatten släpps ut orenat utan problemen finns även på andra platser i Sverige.
– Det kan bli en betydande miljöpåverkan av dagvatten från städer generellt och medvetenheten kring detta har ökat. Det är viktigt att man beaktar både översvämnings- och föroreningsproblematiken, säger Pontus Cronholm, handläggare för avloppsfrågor på Naturvårdsverket.