Nore Salomonsson är en av flera upprörda fastighetsägare på Segebadengatan i Visby som nu måste betala nära 30 000 kronor för möjligheten att koppla på sig på regionens nya dagvattenledningar. Detta trots att han tillsammans med flera grannar redan har ett eget godkänt system för dagvatten.
För ett antal år sedan anlade han fyra stenkistor på sin tomt. Det uppsamlade vattnet används sedan till bevattning i trädgården.
I juli fick han ett brev från regionen med information om att en dagvattenanslutning ska upprättas för de fastigheter på Segenbadengatan som inte redan har en anslutning.
För att slippa anslutningen har Nore Salomonsson skrivit brev till förvaltningschef Patric Ramberg på teknikförvaltningen, regiondirektören Peter Lindvall och till regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).
– Jag har försökt få dem att förstå att det är vansinne att vi måste betala nära 30 000 kronor för ett system vi inte kommer att utnyttja, säger han.
För att minska risken för framtida översvämningar och för att inte överbelasta reningsverken med dagvatten arbetar regionen nu med att byta ut gamla ledningar.
Om fastighetsägarna på Segebadengatan väljer att inte koppla på sig på det nya nätet behöver de heller inte betala den årliga dagvattenavgiften. Men de måste betala för anslutningspunkten, vilket kostar 29 206 kronor per fastighet.
Nu har Nore Salomonsson även skrivit till miljöminister Karolina Skog (MP) och näringsminister Mikael Damberg (S) för att få deras synpunkter.
Anledningen är att allt dagvatten från Visby släpps ut orenat i Östersjön och att han tycker det är fel att regionen vill att hans uppsamlade vatten ska gå samma väg.
– Vattnet från taket är rent och ska samlas upp och återföras till grundvattnet, vilket vi gör, säger han.
Eftersom grundvattnet är lågt på Gotland tycker han att hans egen anläggning är bättre för miljon än den lösning som regionen har, där regnvattnet blandas med förorenat dagvatten och släpps orenat ut i Östersjön.
– Det finns inget tillstånd för att släppa ut gatuvatten och att takvattnet ska gå samma väg finner jag mer än märkligt, säger Nore Salomonsson.