På trettondagen åkte 1 552 resenärer med tomtetåget.
- Det här är den dagen då gotlänningarna åker tåg. Ekonomiskt betyder Tomtetåget jättemycket för oss, säger Gotlandstågets ordförande Staffan Beijer som iförd stinsmössa vinkade av trettondagens tåg.
Svag minnesbild
Staffan Beijer har varit med varje år sedan Tomtetåget startade 1981, och säkert stod han på perrongen den gången när Karin Dellevik (26 år) åkte tåg för första gången på 1980-talet. I år hade hon tagit med sina barn Zigge (10 månader) och Olimar (2,5 år) för deras premiärtur.
- Jag kommer inte ihåg så mycket av det, men jag har en svag minnesbild av en tågresa och tomten vid eken, berättar Karin.
Allt från den tiden är inte sig likt i dag.
För att få bättre flyt i verksamheten kör man sedan några år med dubbla tåg. Och vid eken är det dubbla tomtar.
- Det stämmer. Jag har en aspiranttomte som hjälper till, förklarar gammeltomten.
Vid eken var det som vanligt gemytligt, med värmande äppelglögg och brasa. Men nästa gång Tomtetåget rullar blir det kanske inget stopp där. Är banan utbyggd så återfinns tomten nog vid stationen i Tule.
Förhandlar
- Vi har börjat förhandla om det. Jag har varit och tittat på stationen vid Tule. Visst är den fin, men inte som eken. Där går det inte att byta upp sig, säger gammeltomten.
Tomtarna delade som vanligt ut godispåsar vid eken, där resenärerna även bytte tåg. Tomtetåget trafikerades med ett diesellok och ett ånglok. Även om dieselloket är fint så är det charmigare att åka ånglok. Det tyckte även lokföraren Christer Rising som kört det 92-åriga ångloket Dalhem i många år.
Fotnot: Nästa gång Tomtetåget avgår är den 29 december i år.