Det är lätt att säga: Vi ska bygga järnväg till Roma. Men att sedan göra det är ett mångårigt slitsamt jobb på såväl byråkratisk som praktisk nivå. Föreningen Gotlandståget tuffar i alla fall vidare med det hägrande målet och i dag är föreningens järnvägsplan klar att granskas, ett dokument som ger en samlad bild av fortsättningen.
- En plan måste vi ha och den ska sedan godkännas av Trafikverket, berättar projektledare Anders Svensson.
När formaliteterna är klara öppnas också möjligheter att komma förbi ett av de sista, stora hindren: passagerna över jordbruksmark samt frågan hur man ersätter de delar av den gamla banvallen som i dag fungerar som väg till åker och skog.
Trafikverket kommer att betrakta Gotlandstågets utbyggnad på i princip samma sätt som man gjorde med Banverket när Bottniabanan byggdes. Det betyder i klartext att det blir lättare att komma förbi formaliteter som förknippas med markägande.
- Trafikverket prövar hela projektets samhällsnytta och det blir första gången som man tar sig an nybyggnation av en museijärnväg. Vi är pionjärer, faktiskt, fortsätter Anders Svensson
- För oss handlar det lite om att vinna eller försvinna. Vi är ju övertygade om att järnvägen behövs för att utveckla turismen i området och att den har en viktig roll för att knyta samman flera besöksmål. Vi har redan inlett samarbete med Stall Dalhem och vi har allt tätare diskussioner med Anders Stumle och Klosterfastigheter som äger gamla sockerbruket, säger Anders Svensson.
Den utbyggda järnvägen kommer att innebära att man erbjuder turister att färdas mellan Roma och Dalhem.
- Kanske mer i den ordningen så att Roma blir vår centralort eftersom den utbyggda järnvägen förmodligen kommer att ge stationshuset i Roma en större tyngd än det nuvarande i Dalhem. Det kanske blir whiskyprovning i Roma dit man kan åka tåg. Man kan också ta tåget från Roma eller Dalhem till Roma Kungsgården och gå på teater, säger Staffan Beijer, ordförande i föreningen.
I sommar fortsätter det praktiska arbetet med att man fortsätter bygga 1,5 kilometer räls från en plats nära Stall Dalhem och vidare mot Tule. Samtidigt pågår renoveringen av det som ska bli stationshuset i Roma, ett gult litet trähus från 1896 som nu finns i Norrlanda och som förstärks och fixas till så att det går att flytta. Huset var en gång stationshus på Öster i Visby. Det är tänkt att placeras där Klostergatan korsas av Bruksgatan intill brukets dammar.
Järnvägsplanen inrymmer också en miljökonsekvensbeskrivning där man till exempel tar upp utsläppen från lokens skorstenar.
- Enligt våra mätningar ligger vi långt under EU-normerna för vad röken får innehålla. Och när det gäller buller så ska vi köra så tyst som möjligt genom Roma, utan ångvissla! försäkrar Anders Svensson.
Gotlandståget rullar ännu på "gamla" bidragspengar. När de är slut ska man söka mer EU-medel.
Beskrivningar, ritningar och bilder som utgör järnvägsplanen finns från i dag på biblioteket i Roma. Under tre veckor kan allmänheten ta del av materialet - och komma med synpunkter.