Emil har kört i halva sitt liv

Lerigt var det så det räcker. Men är det träningsläger så är det. På en öppen plätt i Vidunge, Dalhem, deltog 26 barn upp till 13 år i ett fyrhjulingsläger under helgen. Leran sprutade kring hjulen när barnen övade körteknik.

Lerigt nöje. "Det är riktigt roligt att köra den här banan, de har gjort det bra", tyckte 11-årige Jonatan Jansson från Hejnum.

Lerigt nöje. "Det är riktigt roligt att köra den här banan, de har gjort det bra", tyckte 11-årige Jonatan Jansson från Hejnum.

Foto: Rolf Jönsson

Dalhem2012-08-13 04:00

- Det är väldigt roligt att se att det är så många som är med i år. När jag hade ett sådant här läger för fyra år sedan var det bara 11 ungar och i år är det 26, så det växer. Förhoppningsvis kommer vi att kunna köra tävlingar på sikt, säger arrangören Johannes Hörsne, Atv Gotland (ATV står för All terrain vehicle, alltså allterrängfordon). Lägret är för barn upp till 13 år. Den yngste har inte fyllt tre år än - det är Johannes Hörsnes egen son Elias.

- Jag var tvungen att ge honom en egen maskin, han har varit så sugen på att få köra. Han körde själv i måndags för första gången, berättar Johannes Hörsne.


Lerig bana
Det hade regnat i två dagar när lägret drog igång på lördagen, men lagom till att barnen fick testa på att köra sprack molntäcket upp och det blev en riktigt fin dag. Dock hade banan som barnen får träningsköra i hunnit bli riktigt lerig.

- Men det är helt okej när det är lerigt. Barnen tycker det är kul, säger Johannes Hörsne.

Vad får de lära sig på lägret?

- Det handlar mycket om kurvteknik och att hålla balansen på fyrhjulingen. Att man ska stå upp vid hoppen och luta ut med rumpan från sadeln, annars är det lätt att trilla av.


"Brinner för det"
Fyrhjulingar är en växande hobby både för vuxna och barn. Enligt Gotlands ATV-förening finns det över tusen fyrhjulingar på ön. De som barnen kör på är av enklare modell, lekfordon som inte får köras i trafik.

Joel Eckard är pappa till elvaårige Jemill som är med på lägret för första gången. Han var fyra år när han fick sin första fyrhjuling.

- Sedan har intresset bara växt. Jag tycker det är jättekul med det här lägret. Det märks att ungarna brinner för det, säger Joel Eckard.

Vad bör man tänka på som förälder när ens barn kör fyrhjuling?

- Det gäller att vara med ute och ha uppsikt när de kör, och se till att de är väl skyddade.

Jemills lillasyster Valentina är fyra år. Hon deltar inte i lägret men det syns att hon är fascinerad där hon står och tittar på när de andra barnen kör.


Byter ut häst
- Hon har fått en häst, men nu är hon villig att byta ut den mot en fyrhjuling, säger Joel Eckard.

Katarina Norrbys femårige son Hampus är också med och kör i leran. Intresset kommer från Hampus pappa, berättar hon.


"Sitter i blodet"
- Hans pappa har en egen fyrhjuling och han köpte en åt Hampus också. Jag tror det sitter i blodet på killar, det här med motorer.

Medan Hampus ger sig ut på den geggiga banan säger Katarina Norrby att träningslägret är både kul och nyttigt för barnen.

- Det är bra att de får lära sig körteknik och säkerhet i trafiken.

- Och att visa hänsyn när de kör, poängterar hon.

Det finns olika typer av fyrhjulingar: Terränghjuling (ATV), motorcykel (quad), traktorregistrerade fyrhjulingar samt fyrhjuliga EU-mopeder.

Terränghjulingar får endast köras på enskild väg, samt korsa allmän väg.

En fyrhjuling för barn kan kosta mellan 7 500 och omkring 30 000 kronor.

De är lekfordon som bara får köras inom inhägnat område och inte i trafiken.

Källa: Trafikverket och Gotlands ATV-förening

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om