Gotlandståget köpte rälsen för 25 000 kronor av Kävlinge kommun. Det var ett gammalt industrispår till ett före detta sockerbruk och potatislager.
Anders Svensson, Gotlandståget, beskriver att rälsens skarvar satt ordentligt fast och vid ett tillfälle drog man fram en 170 meter lång orm av räls där skarvarna inte släppte. Man fick använda svets och skära av rälsen. När spik satt kvar så följde sliprar med upp eftersom spåret inte delade sig som det borde. Allt detta gjorde att man fick kalla in en kranbil för att kunna lasta i tid.
Fem gotlänningar reste till Skåne för att hämta rälsen och de väckte uppmärksamhet - de blev intervjuade av lokalpress och av Skånska dagbladet.
På lördagen rev man upp 300 meter räls och på söndagen 200 meter. På söndagskvällen var Bosse Åkares trailer full.
Anders Svensson påpekar:
"Att vi rev 500 m spår på två dagar är rätt otroligt. Men vi hade gott om folk, alla jobbade hårt och det gav resultat".
Vill ha klen räls
Gotlandstågets maskinchef, Lars-Åke Johansson, berättar att den skånska rälsen nu ligger vid Tule station i väntan på att den ska användas till förlängningen mellan Dalhem och Roma. 500 meter räcker dock inte till hela utbyggnaden.
Johansson berättar att föreningen har räls liggande runt om i Sverige som man redan har köpt - den ska rivas upp och hämtas till Gotland. Problemet är att få tag i den klenare typ av räls som användes på ön. För det mesta är den räls som finns på fastlandet lite grövre.
- Man räknar metervikten på rälsen och de spår som ligger på bangården i Dalhem består av 17,5 kilos räls medan den som vi rev upp i Skåne har vikten 24,8 kilo. Räls under 30 kilo är svårt att få tag på. Då ska man i så fall hitta något gammalt industrispår, säger Lars-Åke Johansson.
Gotlänningar hämtade järnvägsräls i Kävlinge
Under helgen den 20-21 november rev föreningen Gotlandståget med hjälp av bland annat Skånska järnvägars banavdelning upp cirka 500 meter räls i Kävlinge.
Tufft jobb. För det mesta hade rälsskarvarna rostat ihop så att man var tvungen att skära loss dem med en svets.Foto: Sven Karlsson
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!