Nya avgifter - hot mot Dalhemståget

Dalhemståget är hotat. Transportstyrelsen vill att föreningarna som driver museijärnvägar ska bekosta tillsyn och kontroller själva.- Det är ett hot mot utbyggnaden av vår järnväg, säger föreningen Gotlandstågets ordförande Staffan Beijer.

60-talståg. Den ursprungliga sträckningen var mellan Slite och Roma, innan den gotländska järnvägen las ner 1960.

60-talståg. Den ursprungliga sträckningen var mellan Slite och Roma, innan den gotländska järnvägen las ner 1960.

Foto: Joel Nilsson

Dalhem2010-08-05 04:00
Järnvägen på Gotland lades ner 1960. Elva år senare, 1971, återuppstod en järnvägslinje genom museijärnvägen i Dalhem, som drivs av den ideella föreningen Gotlandståget.
Omkring 5 000 personer besöker Dalhemståget varje sommar. Men snart kan ånglokets tid vara över för gott.
Föreningen Gotlandstågets ekonomi hotas av ett förslag från Transportstyrelsen som innebär att föreningarna själva ska bekosta tillsyn och kontroller av museijärnvägarna. Tidigare har Transportstyrelsen skött detta. Går förslaget igenom tvingas föreningen Gotlandståget till uppåt 100 000 kronor i nya utgifter.
- Det vore katastrof. Det skulle innebära att över hälften av våra intäkter skulle gå åt till att täcka de här utgifterna, säger Staffan Beijer.
Skulle föreningen överleva det?
- Tveksamt. Vi kanske skulle överleva, men under helt andra betingelser. De medel vi skulle få att röra oss med blir oerhört begränsade.
Det är regeringen som beslutat att Transportstyrelsen ska finansiera sin verksamhet huvudsakligen genom avgifter för tillstånd, tillsyn och registerhållning. Avgifterna för museijärnvägar är hittills bara ett förslag, men det har väckt protester från föreningar över hela landet.
Gotlandståget finansieras i dag från tre håll: Medlemsavgifter, trafikintäkter under sommaren, och bidrag från kommunen och EU. Kommunen har dragit ner sitt kulturbidrag till föreningen från 100 000 till 70 000 kronor om året.

Vill bygga ut
Föreningen är just nu i en utbyggnadsfas där man håller på att bygga en ny etapp av järnvägen.
Man vill på sikt öka sträckningen från dagens 1,3 kilometer till sammanlagt sju kilometer mellan Dalhem och Roma. De planerna kan grusas av förslaget till nya avgifter.
- Utbyggnaden är helt klart hotad. Det är klart att vi känner oss hotade av det här förslaget, det skulle betyda katastrof för hela museijärnvägsbranschen.
- Det är inte många museijärnvägar i Sverige som skulle klara av det. Det skulle leda till kulturdöd om det här förslaget går igenom, säger Staffan Beijer.
Föreningen Gotlandståget kommer nu att uppvakta regeringen och berätta om den situation de försätts i om förslaget blir verklighet.
Den 18 augusti kommer representanter från Transportstyrelsen till Gotland för att inspektera Gotlandstågets verksamhet.
- Då kommer vi att ta diskussionen med dem, säger Staffan Beijer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om