Skadades i två olyckor – nu säljer paret allt

Under 20 år har Anna och Peter Brennwald byggt upp sitt gårdsmusteriet. Nu tvingas de sälja allt. Orsaken är två trafikolyckor.

Snickarglädje och sekelskifteshus ska ersättas med lägenhet hos Gotlandshem. Anna och Peter Brennwald har beslutat sig för att sälja sitt hem och den verksamhet man byggt upp under 20 års tid.

Snickarglädje och sekelskifteshus ska ersättas med lägenhet hos Gotlandshem. Anna och Peter Brennwald har beslutat sig för att sälja sitt hem och den verksamhet man byggt upp under 20 års tid.

Foto: Henrik Radhe

Dalhem2023-04-02 08:01

Vid infarten till Halfvede i Dalhem kunde allt varit över. 2019 kom Anna och Peter Brennwald hem efter en semesterresa, den första på tio år, och hade bara varit på återvinningen med släp när olyckan skedde. I 80 kilometer i timmen körde en annan bil in i deras bakifrån.

– Vi stod still och skulle bara svänga, säger Peter Brennwald och berättar att olyckan inte var den första.

undefined
På Halfvede musteri i Dalhem har familjen Brennwald pressat omkring 200 ton gotländska äpplen och päron de senaste åren. Nu lämnar de gården och verksamheten, allt ligger ute till försäljning.

För fem år sedan skulle han flytta en moped hemma på gården, men välte och skadade sig illa. Bland annat bröt han nyckelbenet.

– De senaste fem åren har jag varit mer sjukskriven än vad jag har kunnat jobba, säger han och berättar att de båda olyckorna nu får stora konsekvenser.

undefined
Snickarglädje och sekelskifteshus ska ersättas med lägenhet hos Gotlandshem. Anna och Peter Brennwald har beslutat sig för att sälja sitt hem och den verksamhet man byggt upp under 20 års tid.

Sommaren 2006 skulle familjen egentligen ha köpt en segelbåt, men det blev ett begagnat musteri från När.

– Hösten 2007 körde vi vår första mustsäsong. Första säsongen pressade vi fyra ton frukt. Idag kör vi fem ton om dagen när det snurrar på som bäst, säger Peter Brennwald.

undefined
När Peter Brennwald inte kunnat jobba som förr har Anna och sonen Martin skött det mesta i företaget. Bakom dem maskinen som gör att det går att sätta kork på flaskor och jäsa cider.

Från starten har verksamheten expanderat och 2013 kunde Peter efter 15 år sluta varannan-vecko-pendla till Stockholm och jobbet på en bank. Halfvede har vuxit till Sveriges största och modernaste mobila musterianläggning och pressar 200 ton frukt på höstsäsongen.

– 2019 kom jag hem från Sälen och märkte att saker inte stod rätt till, säger sonen Martin och berättar att det var oreda i företaget och att det tog en stund att hitta och räta upp alla konstigheter pappan hade gjort sedan olyckan.

Att musteriet börjat samarbeta med andra livsmedelsproducenter gjorde att verksamheten rullat på ändå – men Peter hade drabbats av ständig huvudvärk, yrsel, tinnitus och minnesproblem efter olyckan tidigare samma år.

undefined
Sonen Martin Brennwald har varit hemma delar av året för att säsonga och hjälpa föräldrarna med mustningen.

Sedan dess har Martin tagit huvudansvaret för företaget. Att fortsätta så var ohållbart i längden.

– Jag hade varit på tio veckors rehab i Stockholm. På en klinik som är den bästa i landet, men kände att jag inte blev bättre, säger Peter Brennwald och berättar att han föreslog Anna att de skulle sälja allt när han kom hem.

Men hon var inte mottaglig, då.

– Jag kände att vi måste göra färdigt och kunde inte bara släppa det, säger Anna Brennwald.

undefined
Gården är från 1909 och har varsamt renoverats av familjen Brennwald. Nu flyttar de till hyreslägenhet i stan.

Beslutet att sälja har mognat fram under ett års tid. Så även tidpunkten för att lämna över verksamheten till någon annan. Nu läggs såväl boningshus, som musteri och rätten till varumärken som Äppelgubbe och Päpplonmust, ut till försäljning. En bidragande orsak är att även Martin har känningar efter en olycka.

– 2020 kraschade jag i 100 kilometer i timmen i skidbacken, men jag har jobbat på ändå, säger han.

undefined
Åska och kärlek slog ner vid en spelning på Murgrönan 1984. Om hur de träffades där berättar paret Anna och Peter Brennwald i Smaklösas senaste bok.

Det är med blandade känslor familjen nu går in i en period med visningar och mäklarkontakter. De hoppas och tror att någon vill ta över och fortsätta att driva musteriet i samma anda och med deras stöttning i början.

– Det här är vårat livsverk. Vi har renoverat huset och byggt upp allt, det känns sorgligt men skönt ändå, säger Anna Brennwald om känslorna i magen just nu.

undefined
Sekelskiftesköket, med kakelugn och enorm emaljerad vedspis, är hjärtat i huset och det som gör mest ont även i Annas hjärta att behöva lämna.

En köpare kan se fram emot en oerhört intensiv höst under tre månader, då åtta till tio personer behövs, och heltidsjobb för en till två personer resten av året. 

– Det finns stor kapacitet att öka, växa och utveckla verksamheten, säger Martin Brennwald.

Peter hoppas hitta lugn för fortsatt rehabilitering, medan Anna vill jobba vidare i nätverket Textil Gotland. Det stora frågetecknet blir en ny vardag i lägenhet i stan.

– Det är som att sätta två Duracellkaniner i en kaffeburk, säger Peter Brennwald.

undefined
Äpplen har varit livet för Anna och Peter Brennwald sedan de startade mobilt musteri och verksamheten i Dalhem.
Fakta

Namn: Anna, 57 år, och Peter, 60 år, Brennwald. Sonen Martin och dottern Sofia.

Aktuellt: Säljer varumärken, hela sin verksamhet kring musteriet, och boningshuset från 1909 på 230 kvadrat.

Bor: Flyttar till lägenhet i kvarteret Sjöliljan på Galgberget.

Framtidsdrömmar: Peter vill hitta lugn för att fortsätta att försöka rehabilitera sig. Sedan kanske fortsätta jobba, som konsult och att hjälpa andra med företagsutveckling. Anna vill fortsätta nätverka och jobba textilt, i nätverket Textil Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!