Janne Nordstedt, ”Kondom-Janne” kallad av många efter hans år inom RFSU och ungdomsmottagningen på Gotland på 90-talet. Många fick då ta emot just kondomer vid hans besök i skolorna runt om på ön.
Sedan 1998 har han dock främst arbetat internationellt med sina kurser inom SRHR, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.
Allt detta efter den aha-upplevelse den RFSU-kurs han gick när äldste sonen var tonåring.
– Sexualitet är verkligen se stort, det är tankar, känslor, oro och något vi måste förhålla oss till hela livet, antingen vi är sexuellt aktiva eller inte. Det finns som starka krafter överallt i samhället.
Så; i samband med att Janne även tog plats i RFSU:s riksstyrelse hamnade han i Zambia, beläget i södra Afrika, på sitt första internationella projekt. Det var 1998, i huvudstaden Lusaka.
Några av de volontärer som då deltog i hans första kurser bildade senare en organisation för att stärka det zambiska civilsamhället inom SRHR.
– Och det är precis samma människor som jag nu ska driva det här projekt tillsammans med. Alla har vi blivit 25 år äldre, berättar Janne Nordstedt, numera 57-åring och boende i Dalhem.
Nyligen fick hans enskilda firma två miljoner kronor i projektstöd av Svenska institutet för att genomföra detta tvååriga utbildnings- och nätverksbyggande arbete tillsammans med sin zambiska partner.
Gemensamt kommer de att genomföra ett antal utbildningar i flera steg med deltagare från civilsamhället runt om i landet.
Målet är att utbilda vad han kallar ”master trainers” som i sin tur kan sprida kunskap och bygga nätverk.
Jannes första resa inom detta projekt sker efter sommaren, åtta-tio resor räknar han med under de två projektåren. Troligen blir detta det sista större internationella projekt han tar på sig.
I ett kvarts sekel har han verkat för den positiva sexualiteten genom projekt i, i första hand, Indien och Afrika söder om Sahara.
Nära nog 150 uppdrag i 20-talet länder, med uppdragsgivare som Rädda Barnen, Afrikagrupperna, Röda Korset och RFSU.
Många gånger har det handlat om att bygga från grunden:
– De flesta har inte den medvetenhet som vi har i Sverige, man måste börja med individen. För många har det varit tabu att prata om sexualitet, så det är ofta första gången de verkligen får chans att reflektera och samtala kring dessa frågor, säger han.
Den feedback han fått genom åren är god, säger han. Studier och statistik visar att hans kurser gjort skillnad, såväl på individnivå som i samhället.
Men det finns också ett ökande motstånd. I samma stund som det börjar pratas om exempelvis abort och HBTQI, växer också de konservativa krafterna.
I Tanzania, där detta är förbjudet, har Nordstedt tvingats lägga ett projekt på is på grund av en ökad hotbild. I Zambia är det åtminstone, säger han, möjligt att ta upp ämnena för samtal.
Men också i Sverige ser han hur de konservativa krafterna vinner mark.
– Det har gått framåt på många sätt, men vi ser det ökande motståndet även här. Den globala konservatismen breder ut sig, ingen tvekan om det.
Men du, till slut, ”Kondom-Janne”, är du stolt över namnet?
– Ja, det måste jag väl vara. Jag har väl delat ut en kvarts miljoner kondomer genom åren, även om det är länge sedan jag gjorde det här på Gotland.
”Du ska veta hur många gånger du räddat mig från att få klamydia” som en ung kvinna sade till honom vid ett tillfälle. Och det är väl ett gott betyg.