Elever förlorare när inomhusluften är dålig

Över 90 procent av öns förskolor har brister när det gäller inomhusmiljön. Något som kan leda till trötthet och påverka koncentrationsförmågan.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Dålig ventilation2016-04-26 09:30

– Vi har anmärkningar i någon form på 91 procent av förskolorna, säger miljöskyddsinspektören Mattias Andersson som har varit med och tagit fram material till en ännu inte färdig rapport gällande inomhusmiljön på öns förskolor. På många av skolorna finns det även brister när det gäller städning och rengöring.

– När det gäller städning har strax över hälften av förskolorna fått anmärkningar, säger Mattias Andersson.

Anmärkningarna handlar bland annat om att lokalerna upplevs smutsiga och att skriftliga städrutiner saknas. Enligt Radio Gotland har var tredje förskola även dåliga hygienrutiner.

– Det handlar exempelvis om att man ska använda pappershanddukar för att undvika smittspridning, säger Mattias Andersson.

Varje år görs en ny rapport gällande inomhusmiljön på öns förskolor och skolor. Redan förra årets rapport visade att 81 procent av förskolorna fick anmärkningar på ventilationen. I många fall handlar kritiken om att förskolorna saknar kunskap om hur många personer som kan vistas i lokalerna samtidigt utan att luftkvalitén försämras. Det medför att ingen hänsyn tas till ventilationen vid planering av hur lokalerna ska användas. På några förskolor upplevde personalen redan 2014 att luften var dålig och torr samt att det förekom drag från ventilationen. Enligt rapporten från 2014 års tillsyn skulle detta vara åtgärdat till våren 2015. Men den senaste kontrollen visar att inomhusmiljön snarare försämrats ytterligare.

– Jag kan inte svara på varför det är så. I de allra flesta fall handlar kritiken om att de inte har kunnat visa upp protokoll från OVT (obligatorisk ventilationskontroll, redaktionens anmärkning), säger Mattias Andersson.

Han menar att resultatet också kan variera till följd av att man i år kontrollerat endast 44 förskolor mot 62 året innan.

Det är inte bara på förskolorna som inomhusmiljön är dålig. Vid den senaste kontrollen 2015 fick 71 procent av skolorna anmärkningar när det gäller städning och rengöring.

Inomhusluftens kvalitet kan påverka koncentrationsförmågan och möjligheten att ta till sig ny kunskap.

– Effekterna man brukar klaga på är att man blir trött och att "luften tar slut". Om du är astmatiker eller allergiker så blir det extra jobbigt, har man en dålig miljö får du ta mer medicin, säger Kjell Andersson tidigare överläkare vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om