Rektor varnar för våldsspel på nätet

Elever i lågstadieålder spelar barnförbjudna spel på nätet. Ingemar Andersson, rektor på Tjelvarskolan, varnar och vill att föräldrar sätter gränser. Om inte kan skolan göra en orosanmälan till socialtjänsten.

Våld och sex ingår i spelen på nätet som skolan vill stoppa för minderåriga.

Våld och sex ingår i spelen på nätet som skolan vill stoppa för minderåriga.

Foto: Henrik Radhe

Dataspel2018-10-22 06:55

Förra läsåret upplevde personalen på Tjelvarskolan att barnen blev våldsamma i sina lekar.

– De gick på med knytnävar, man sparkade mot varandra och språket ska vi inte tala om, säger Ingemar Andersson och framhåller att det inte handlade om alla barn.

När lärarna frågade de utåtagerande barnen, som bara var mellan sex och tio år gamla, svarade flera av dem att de brukade spela GTA på nätet. Grand Theft Auto är ett bilspel, med våldsamma inslag och därför tillåtet först från 18 år.

– Ofta förenades de mest våldsamma barnen i att de spelade bland annat GTA, säger Ingemar Andersson.

Rektorn slog larm och gick ut med ett brev till alla föräldrar, sedan han och skolans personal själva tittat på nätet och sett vad barnen spelat.

– Det var misshandel och våldtäkter, skulle man våldta skulle man helst vara flera. Jag tyckte att det var vidrigt, säger Ingemar Andersson och berättar hur verklighetstrogna spelen på nätet såg ut eftersom de skapats med hjälp av avancerad grafik.

Han berättar att han i skolan kunde se på vissa barns beteenden och lekar att de hade påverkats.

– Små barn utsätts för en sexualiserad värld. Vi förstod inte var det kom ifrån, men när vi forskade kom det från GTA, säger.

I föräldrabrevet bad skolan om hjälp, och krävde ett stopp för de våldsamma spelen på fritiden.

– Vi tycker att det är en omsorgsbrist om man låter sina små barn spela 18-årsspel och de mår dåligt av dem. Vi tycker att föräldrar ska ta ansvar för att barnen inte spelar sådana spel, säger Ingemar Andersson.

Han uppmanar de som redan har släppt in sina barn till spelen att efteråt ta ansvar och säga att det blev fel, och att våga sätta gränser. Om inte, kan skolan göra en orosanmälan till socialtjänsten – men det har hittills inte behövts.

– När vi pratar med föräldrarna är de med på banan och förstår att man inte ska spela 18-årsspel, säger Ingemar Andersson.

Han upplever att skolan har fått stor förståelse för sitt agerande kring stoppet av våldsspel och har en bra dialog med föräldrarna. Nya föräldrar på skolan får information och vid föräldramöten har klipp från nätet om 18-årsspelens baksida visats. Ingemar Andersson upplever att situationen har blivit bättre och i dag är spelen inte längre något stort problem på skolan.

– Jag tycker att man som föräldrar ska vara närvarande, intresserade och ha koll på vad barnen spelar på nätet. När det gäller de yngre barnen, ta bort 18-årsspelen från menyn, är hans råd.

Fotnot: Är tv- och dataspel en källa till konflikter hemma hos er? Hör av er till Gotlands Allehanda och berätta: redaktion@gotlandsallehanda.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om