Hållbara Gotland är namnet på uppdraget som Tillväxtverket, med huvudkontor i Stockholm, har tilldelats och som handlar om att närmare fördela 100 miljoner kronor. Beloppet utgör statlig ersättning som kompensation för minskade arbetstillfällen inom kalkindustrin.
Direkt orsak var att regeringen i augusti 2015 beslutade att låta Ojnareskogen ingå i ett blivande utökat Natura 2000-område vilket medförde ett troligt stopp för nya kalkbrott. Peter Larsson, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer, fick ansvaret som statlig kontaktperson och samordnare för detta näringslivspaket och ville se breda satsningar.
Tillväxtverket fick i juni 2016 uppdraget att stärka det gotländska arbetet med att skapa en långsiktig hållbar utveckling av företag och näringsliv på ön. Insatser som förväntas leda till ökad sysselsättning.
– Vi har fattat ett antal beslut innan årsskiftet så det ligger kvar cirka 95 miljoner kronor, säger Monika Kväl, som är projektledare på Tillväxtverket.
Tillsammans med inneliggande ansökningar i år har hittills cirka en fjärdedel av totalsumman tagits i anspråk eller ansökts om. Totalt ska beloppet fördelas under perioden 2016-2019.
Uppdraget fokuserar på fem områden: Ny industriell utveckling. Mat- och livsmedelsnäringen, Besöksnäring, Digitalisering. Kompetensförsörjning.
– Det finns en pågående ansökningsomgång, den har inget exakt start- eller stoppdatum. Det vi brukar rekommendera i första steget är att man tar kontakt med någon av strategerna på Region Gotland för att säkerställa att det finns en långsiktighet och att det landar rätt i det regionala tillväxtarbetet, framhåller Monika Kväl.
Nästa steg är en formell ansökan till verket. Där börjar man bereda ansökningen med hänsyn bland annat till hur väl den faller in i uppdraget och man har också en ingående dialog med regionen.
– Vi är en statlig myndighet och kan aldrig säga att någon får eller inte får söka, vi är skyldiga att hantera samtliga ansökningar som kommer in. Men stödet riktar sig till organisationer som vill driva sådant som stärker Gotlands näringsliv och hela verksamheten ska drivas på Gotland.
Verket och regionen håller återkommande möten. Man fattar också egna beslut.
– Region Gotland fattar det första beslutet men det är väldigt sällsynt att Tillväxtverket går emot lokal vilja, konstaterar Monika Kväl.