I november beslutade Region Gotland att Åkermanska från och med årsskiftet inte skulle få matservering i regionens regi längre. Sedan 1 januari har istället anhöriga och de boende på området fått stå för serveringen. När Helagotland.se besöker boendet är det 80-åriga Gunnel Rockenfält och 79-åriga Ingegerd Österdahl som frivilligt hjälper till med matserveringen.
– Jag tycker det är åt skogen att regionen tog bort det här. Man förlorar gemenskapen och chansen att få sitta och prata med andra. Istället får man äta i sin lägenhet och bli isolerad från andra, säger Gunnel Rockenfält.
Vad tycker du om den lösningen som finns i dag med anhöriga och boende som hjälper till?
– Jo, den är bra tycker jag. Och nu är det även tänkt att Röda Korset ska hjälpa till, för vi kan inte fortsätta så här i all evighet, säger Gunnel Rockenfält.
Både Gunnel Rockenfält och Ingegerd Österdahl bor själva på Åkermanska, men väljer att hjälpa till med serveringen så de boende får chansen att äta tillsammans och socialisera.
– Jag är själv så pass pigg att jag kan ställa upp. Och jag har jobbat 13 år som Rödakorsvärd så det känns självklart att hjälpa till, säger Ingegerd Österdahl.
En av de 26 boende som i dag finns på matlistan är 93-åriga Daga Fernström som är glad över att man hittat en lösning, men är besviken på regionens agerande.
– Det är förskräckligt att de tagit bort matserveringen. Vi äldre som byggt upp det här samhället vill man inte lägga pengar på, säger Daga Fernström.
Vad tycker du om maten då?
– Nu har vi fått mat två dagar från Kalas och det har varit bra. Innan dess var det någon annan som jag inte kommer ihåg och sedan har vi fått från lasarettet, men den var inte toppen direkt, säger Daga Fernström.
Karin Gardell, anhörig och med i Åkermanska borådet, riktar även hon skarp kritik mot regionen.
– Socialnämnden har inte tagit sitt ansvar. Man har lagt ner matsalen men inte gjort någon konsekvensanalys av hur det skulle bli. Det vi gör nu är en form av livräddningsövning för att lösa det här, men det är inte hållbart i längden. Det är fruktansvärt dåligt, säger hon.
Som det tidigare har avslöjats vill borådet på Åkermanska att boendet nu ska bli öns första trygghetsboende. Ett boende för äldre som vill ha mer trygghet och social samvaro än vad som ges i hemmet.
– Det ska bli möte om det, men det är ännu inte utrett. Vi hoppas såklart på det, säger Karin Gardell.