En knapp månad har gått sedan David och Charlotta Zetterström, äkta makar och kompanjoner, tog över Leva. Än så länge märks inte mycket av ägarbytet; kungsladorna ligger öde, omslutna av skir majgrönska och färggrann blomsterprakt – men snart ska Leva väckas ur sin vintersömn.
– Det här bageriet, det var lite det vi föll för, säger David Zetterström, när de visar runt i lokalerna.
Än står degblandaren stilla och ugnarna är kalla, i bageridelen som kommer att vara nya Levas hjärta. Om en månad ska doften av nybakat levainbröd och kanelbullar åter fylla lokalen.
– Vi vill bli en plats man bakar på igen, säger David Zetterström.
– Bageriet, det är vår passion, man ska kunna köpa bröd här på mornarna, säger Charlotta Zetterström.
Kärleken till hantverksmässigt bakat bröd har de delat lika länge som de varit ett par. Allt började då David som 19-åring började som lärling på ett bageri i Bengtsfors i Dalsland.
– Det var två bröder som tagit över bageriet och de bakade med väldigt passion och den smittade av sig, berättar David Zetterström.
Så småningom flyttade han till Stockholm och jobbade som bagare på ett bageri där Charlotta jobbade extra i butiken och på den vägen är det. 2008 förverkligade de sin gemensamma dröm och öppnade eget, Fabrique stenugnsbageri, med bageri i Kärrtorp och butik på Scheelegatan på Kungsholmen, i Stockholm.
– Vi har gjort lite annat på vägen, men vi kunde inte riktigt släppa den där drömmen om ett eget bageri, säger Charlotta Zetterström.
Sedan dess har både företaget och familjen vuxit. Barnen Bianca, som fyller 10 år, Edward som fyller 7 år och minstingen Fiona, 2,5 år, springer ut och in under intervjun – precis som vanligt.
– De hänger alltid med, säger Charlotta Zetterström.
Fabrique har numera 18 butiker i Stockholm, fem i London och snart öppnar deras första bageri i New York. Sedan 2011, då paret tog över Rute stenugnsbageri, finns även Gotland på Fabriques karta. I socknen finns också familjens sommarhus.
– Gotland är ett så härligt ställe att vara på på sommaren, säger David Zetterström.
– Vi åker så fort barnen slutar skolan och sen är vi här hela sommarlovet, säger Charlotta Zetterström.
Leva är en bekant plats för familjen och att utöka verksamheten på Gotland med rörelsen i Visby, kändes som ett naturligt steg.
– Det är så otroligt fint som det är. Det är det vi tilltalades av och vi vill inte göra om så mycket heller. Vi tog ju över Rute stenugnsbageri, en jättefin plats, som vi bara förvaltar och det är lite samma här. Det känns som att vi talar samma språk, säger Charlotta Zetterström.
Tidigare ägare har haft problem att få verksamheten att gå ihop, men det är paret Zetterström övertygade om att de kommer att lyckas med.
– De har haft många järn i elden, vi håller bara på med bageri – vi ska få det här stället att blomstra, säger David övertygande.
– Genom att vi adderar frukost, bröd och kvällar tror vi att vi kommer att få igång det. Brödförsäljning är brödfödan för oss, så är det, säger Charlotta.
Bröd säljer bäst på morgonen och Leva kommer därför att öppna tidigare än förut.
– Det är jätteviktigt, ungefär 40 procent av försäljningen är på morgonen.
En annan brödig nyhet är pizza på kvällsmenyn, ett koncept de med framgång prövat i Rute. Tanken är att Leva sommartid ska vara öppet från tidig morgon till sen kväll.
– Man ska kunna komma hit oavsett tid på dagen, säger David Zetterström.
Kombinationen Stockholm/Gotland passar inte bara familjen privat utan även företaget, då Stockholm sommartid avfolkas och brödförsäljningen går ner, vilket gör att personalen kan jobba på Gotland sommartid.
– Vi har jättebra personal i Stockholm och London och de som startar i New York nu har varit ansvariga för Rute i fem år. En från London älskar att åka till Rute på sommaren, berättar Charlotta.
Totalt har de runt 150 anställda i de olika bagerierna. Men det jäsande brödimperiet vilar alltjämt på samma grund.
– Vi gör på samma sätt som när vi hade ett ställe, vi bakar allt för hand – vi anställer bara fler hantverksbagare, säger Charlotta.
Att ta några genvägar är inte aktuellt – kvaliteten är bärande för varumärket.
– Vi är det enda bageriet i Sverige som är Äkta vara-märkta, vilket innebär att det inte är några e-nummer i någonting. Det har varit ett stort jobb, säger David.
Men innan familjen Zetterström åter korsar Östersjön för ett arbetsfyllt sommarlov, ska de i veckan öppna ytterligare ett Fabrique-bageri, det första i USA, närmare bestämt i Meatpacking District, på Manhattan.
– Det pågår parallellt, säger Charlotta.
Att skillnaderna mellan de olika kontinenterna är stora, blev paret varse då de skulle hitta ett rent stenmalet vetemjöl utan tillsatser, i New York och den amerikanska brödkulturen skiljer sig radikalt mellan länderna.
– Man blir ju provocerad av att det finns så mycket dåligt bröd. Vi märkte det när vi gick runt till bagerier i New York, säger Charlotta Zetterström.
Sedan de öppnade sitt första bageri har de märkt ett ökat intresse för och kunskap kring kvalitet och råvaror.
– Folk är mer medvetna och vill äta mer spannmål. Att inte äta spannmål i dag känns väldigt omodernt och miljöomedvetet. Bröd har alltid varit en basprodukt i det nordiska köket, något vi äter varje dag, säger Charlotta Zetterström.
Den djupt rotade brödtraditionen är också en del av Fabriques framgång, menar de.
– Alla har en relation till bröd, säger David.
– Vem tycker inte om bröd? fyller Charlotta i och fortsätter:
– Alla har recept från någon gammal moster. Bröd är nästan som eld – vem gillar inte en öppen brasa, eller vatten.
De har en poäng. Medan få skulle äta samma middag varje kväll, äter många precis samma sak till frukost, morgon efter morgon.
– Vi ändrade ost på frukostmackan på Fabrique, till en lite starkare ost, men folk blev galna, vi fick byta tillbaka, berättar David.
Hemma hos familjen Zetterström har brödet naturligtvis en framskjuten position.
– Vi äter jättemycket bröd. Lite som man har ätit bröd förr, till frukost och till andra måltider, säger Charlotta.
Och när de inte äter bröd, pratar de om bröd.
– Det är helt sjukt, det är riktigt nördigt – nästan så man skäms, säger Charlotta om passionen som också är deras levebröd.
Så hur är det att både vara gifta och driva företag ihop?
– Det går faktiskt bra, det enda är att vi pratar bara om företaget, det blir otroligt intensivt, säger Charlotta och berättar om hur de fick lova barnen att inte prata om företaget när familjen härom sistens skulle plocka ramslök tillsammans.
Även om paret till stor del lämnat det praktiska bagerisysslorna, hoppar David fortfarande in som bagare då och då.
– Men vi bakar inte hemma, där är det lite "skomakarens barn". Fast Bianca bakar, säger Charlotta.