Följ debatten: "Juholt är duktig" "Han lyssnar inte" "Vindflöjlarna har börjat snurra" "Det finns en gräns"

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt har förbrukat sitt förtroende på Gotland. - Han är en belastning, säger Åke Svensson (S), regionråd - och avslöjar för GT att han hellre ser Mikael Damberg som socialdemokratisk partiledare.

18 januari 2012 04:00

S-ledaren Håkan Juholt kom tillbaka efter en månads vila och semester och höll ett föredrag på rikskonferensen Folk och försvar i Sälen - där han gjorde bort sig direkt.

Efter uttalanden om att regeringen har drivit igenom en ny försvarspolitik med hjälp av Sverigedemokraterna - som inte ens satt i riksdagen när besluten kring försvarspolitiken togs - har Socialdemokraternas och Håkan Juholts väljarstöd sjunkit till nya bottenrekord.

- Det är jobbigt; det var ju dessutom hans område som han borde behärska, säger Åke Svensson, regionråd och regionstyrelsens ordförande på Gotland, och syftar på det faktum att Håkan Juholt tidigare varit ordförande i riksdagens försvarsutskott.


Kan inte slira längre
Så sent som i december sa Åke Svensson till GT att han trots allt hade fortsatt förtroende för partiledaren. Nu är tongångarna annorlunda.

Kan Juholt sitta kvar som partiordförande?

- Inte i all oändlighet, säger Åke Svensson med ett skratt, men blir sedan allvarlig igen:

- Han är en belastning för oss ute i kommuner och regioner, och det är väldigt tråkigt. Man kan inte slira på förtroendet hur länge som helst.

Det låter som att du är beredd att rösta bort honom?

- Ja, det är inte omöjligt. Det går fort att rasera ett förtroende, men att bygga upp det igen tar väldigt lång tid. Jag vet inte om vi har den tiden...


Förstahandsval
Sitter han kvar fram till Socialdemokraternas partikongress i april 2013?

- Nej, jag tror inte det, säger Åke Svensson allvarligt.

Åke Svensson medger för GT att han inte gärna talar om konkreta namn men tar ändå bladet från munnen och säger tydligt att han ser Mikael Damberg som den bäste utmanaren till partiledarposten.

- Han har varit mitt förstahandsval länge, ända sedan innan Håkan Juholt tillträdde, och jag har inte haft någon anledning att ändra mig på den punkten. Mikael Damberg är ung, påläst och väl förankrad i partiet. Och vi på Gotland har bra kontakt med honom, det är också viktigt, säger Åke Svensson.


Partiet faller
Nya mätningar av Håkan Juholts förtroende bland väljarna, visar att han fortsätter nedåt och nu ligger i nivå med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Även stödet för Socialdemokraterna som parti fortsätter att nedåt och ligger nu under 25 procent.

- Jag tittar inte på opinionssiffrorna längre, säger Åke Svensson med en suck.

I går eftermiddag valde Håkan Juholt, trots protester från både S-kvinnorna och andra ledande företrädare inom partiet, Urban Ahlin till ny gruppsekreterare och vice partisekreterare.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa