Många kan nog intyga att det är några ångestladdade sekunder innan man öppnar sin deklaration när den dyker upp i mars varje år, och den främsta orsaken till det är att kvarskatt sällan eller aldrig är speciellt välkommen. Varje år deklarerar omkring åtta miljoner personer i Sverige, och av dessa får ungefär hälften tillbaka pengar, och hälften tvingas betala kvarskatt.
Leif Larsson är skattehandläggare på Skatteverket på Gotland, och han berättar att det finns några enkla tips man kan ta till för att minska risken för att bli betalningsskyldig. Kvarskatten beror nämligen allt som oftast på att arbetsgivare, eller den som är ansvarig för din inkomst, dragit för lite i skatt.
– Mycket bygger på om den preliminära skatten som dras på månadsinkomsten varje månad ligger i linje med den slutgiltiga årsinkomsten. Sedan påverkar även försäljningar av fastigheter och aktier, samt om man har några avdrag, berättar Leif Larsson.
Så vad kan man då göra för att påverka sin deklaration?
– Det enklaste man kan göra är ju att be sin arbetsgivare, eller oss på Skatteverket, att dra lite extra skatt varje månad. Det kan man även göra hos både Försäkringskassan, om man till exempel är föräldraledig, eller hos Pensionsmyndigheten. Många gör det för att helt enkelt vara säkra på att slippa kvarskatt.
Och vilka är de största problemen som folk oftast har när det gäller deklarationen?
– Det är egentligen tre saker som folk kan ha problem med. Dels är det reseavdraget, när man ska sälja en bostad samt när man ska sälja aktier. När det gäller de sakerna kan jag tipsa om att det finns beräkningshjälp på vår hemsida.
Leif Larsson berättar att Skatteverkets upplysningstelefon går för högtryck under deklarationsperioden, och att många som jobbar på Skatteverket går in tillfälligt och hjälper till på Skatteupplysningen under de här månaderna.
– Häromdagen satt 400 personer i telefonkö, och då hade vi ändå 100 handläggare som var inne och hjälpte till. Under deklarationen har vi längre öppettider på upplysningen, och den sista deklarationsdagen, den 2 maj, så har vi öppet till midnatt.
Vilka är de vanligaste frågorna folk har?
– De undrar ofta varför de fått kvarskatt, när de får sina pengar och om deras deklaration har kommit in.