Den 20 mars öppnade deklarationen för inkomståret 2017. Sammanlagt förväntas 8 miljoner svenskar deklarera innan den 2 maj, och på Gotland är motsvarande siffra 48 000. Av dessa var 3 146 stycken snabbt ute och skickade in sin deklaration redan den första dagen. Enligt Leif Larsson, skattehandläggare på Skatteverket på Gotland, blir det allt vanligare att folk väljer att deklarare omgående.
– Ja, fler och fler deklarerar på en gång. Har man inga ändringar tänker nog många att det är lika bra att få det gjort på en gång, säger han.
En anledning till att många är snabba med deklarationen kan vara att man, om man får tillbaka på skatten, kan få pengarna redan i april.
– Så länge man har en digital brevlåda, har registrerat ett mottagarkonto, inte har några ändringar i deklarationen samt deklarerar före den 28 mars så kan man få pengarna i början av april, säger Leif Larsson.
Den 1 mars i år hade 7 100 gotlänningar skaffat sig en digital brevlåda, och några ytterligare har tillkommit sedan dess.
– Det är ändå en ganska låg siffra kan man tycka, med tanke på hur många som har digitalt bank-id nuförtiden.
Något som överlag sticker ut på Gotland enligt Leif Larsson är att det är relativt få som anammar den nya tekniken.
– Den digitala mognaden på Gotland är ganska låg. Förra året skickade 67-68 procent in sin deklaration digitalt. I vissa kommuner är motsvarande siffra runt 80 procent, så det verkar som att gotlänningarna fortfarande gillar papper, säger Leif Larsson med ett skratt.
Så hur många av de 48 000 gotlänningarna som ska deklarera kommer då att få tillbaka pengar? Och hur många får kvarskatt? Enligt Leif Larsson finns ingen sådan statistik att tillgå för tillfället, men det han kan berätta är att:
– Av de gotlänningar som skaffat digital brevlåda har 7 000 möjlighet att få tillbaka på skatten redan i april, och att de får dela på 55 miljoner kronor, säger han.
Ser man tillbaka till senast det fanns lokal statistik, år 2016, så fick 20 300 gotlänningar tillbaka på skatten. Dessa fick då dela på 146 miljoner kronor. Trenden brukar enligt Leif Larsson vara att dryga hälften av alla som deklarerar får pengar tillbaka, och han tror inte att det kommer att bli annorlunda i år.
– 2017 finns bara riksstatistik, men av de 5,8 miljoner personer som då deklarerade digitalt fick 3,2 miljoner av dem pengar tillbaka.