Lokal demokrati stod i fokus under onsdagen då drygt 130 elever samlades i Wisbygymnasiets aula för att lyssna på en föreläsning med Erik Nilsson och Anders Falkemo från Internationellt centrum för lokal demokrati (ICLD). Initiativtagare var samhällsläraren Karin Cedergren.
– Jag bjöd hit dem för att demokrati under press är ett viktigt ämne. På något sätt blir det mer verkligt när någon utifrån kommer hit till skolan och berättar. Nu finns ICLD på Gotland och det är fantastiskt att vi kan utnyttja möjligheten att bjuda hit dem, säger hon.
Trenden i Sverige går mot att demokrati inte längre är lika uppskattat bland unga.
– Demokrati handlar inte bara om att delta i val, engagemanget i partier och föreningar är på stark nedgång. Människor engagerar sig inte längre lika mycket i demokratiska frågor. Deltagande är jätteviktigt. Det finns olika sätt man kan göra det på men det viktiga är att man gör det, säger Anders Falkemo.
Även i ett större perspektiv i världen är demokratin ständigt hotad.
– Vi ser en negativ demokratiutveckling för 12:e året i rad, säger Erik Nilsson.
De gav även flera exempel på vad eleverna själva kan göra för att vända den negativa trenden.
– Några av er får rösta i kommande val, ni som inte får rösta kan gå med i ett parti, säger Erik Nilsson.
Anders Falkemo uppmanade även eleverna att göra sina röster hörda genom att exempelvis skriva ett medborgarförslag eller en insändare och skicka till tidningen.
– Politikerna tar allvarligt på det som skrivs i tidningen. Politikerna lyssnar även om de inte säger det, säger han.
Under dagen berördes även yttrandefrihet och aktuella begrepp som "fake news".
– Vår största uppgift är att försöka få eleven att förstå att man ska vara källkritisk. Nu kan man få massor av information på nätet från vem som helst, så det gäller att vara kritisk, säger Karin Cedergren.
Under föreläsningen kunde eleverna vara delaktiga på ett aktivt sätt genom att svara på frågor och rösta med hjälp av en app i sina bärbara datorer. Resultaten visades sedan på en stor skärm så att alla kunde se.
– En del är kanske inte lika benägna att prata inför 130 personer som de är i en mindre grupp och då tycker jag att det här är ett bra redskap, säger Karin Cedergren.
En av eleverna som var med på föreläsningen var Jonathan Fallenius som går Barn- och fritidsprogrammet. När det är dags för val i höst så kommer han ha rätt att rösta för första gången.
– Jag har några partier som jag väljer mellan, säger han.
Även Caroline Holmer, som går i samma klass, kommer att rösta i höst.
– Jag tänker rösta för jag är rädd för att Sverigedemokraterna ska få komma till makten, säger hon.