När GT träffade Anna Mathers och hennes man Gary, på våren 2013, verkade chiliodlingen på en gård i Lummelunda vara mest en hobby, eller åtminstone en bisyssla.
– Ja, men det enda konstanta är ju förändringen. Vår kärna är fortfarande chilin, men det räckte inte för att vi skulle kunna leva på det vi ville göra. Så vi fick expandera, berättar Gary Mathers.
Detta skedde genom två förvärv. Dels köptes Gute deli, både recepten och varumärket. Överstekvarn tog även över det bolagets hyreskontrakt och flyttade då kökshanteringen till Hablingbo.
I fjol köptes även senapsproduktionen från Gudinge produkter och delar av verksamheten fanns plötsligt även i Fole.
– Så nu gör vi även dressingar, senap, sylt och annat. Men vi jobbar fortfarande på vårt utbud, säger Gary Mathers.
Chiliodlingen sker alltjämt hemma på gården i Lummelunda. Men resten av verksamheten ska nu koncentreras till ett nytt ställe: Överstekvarn chili har förvärvat den gamla lanthandeln i Tingstäde.
– Planen är att bygga ett nytt produktionskök där, men vi har inte alla tillstånd klara. Det har ju varit livsmedel där, men vi måste ändå omregistrera vilken verksamhet som bedrivs i lokalen. Förhoppningen var att börja flytta utrustning i april, men maj är kanske mer realistiskt.
Tanken är också att skapa åtminstone ett nytt arbetstillfälle.
I nuläget har paret en person som hjälper till då och då, vid behov. Men processen är inledd med att verkligen anställa en tredje person i stället.