I Sverige är nästan var femte personer 65 år eller äldre. Om 50 år kommer var fjärde person att vara i de åldrarna, enligt SCB:s senaste prognos över befolkningens utveckling.
Gotland är redan framme vid 2070. Förra året var mer än var fjärde gotlänning 65 år eller äldre. Gotland är det län i landet som har högst medelålder, och de senaste årens folkökning har inte sänkt den. På 20 år har den ökat från 40,3 till 44,8 år.
– Sverige har haft en stigande medelålder under lång tid, och de områden i landet som inte lyckas locka till sig unga får en allt större andel äldre, säger Karin Lundgren som är analytiker vid SCB.
Hon har även en annan förklaring:
– Gotland kan ju vara en region som lockar äldre personer. Det finns nog många som flyttar till ön när de avslutat yrkeskarriären.
Den åldrande befolkningen är en utmaning i sig. Det tillkommer dock annat som gör bilden än mer problematisk, och som syns i Arbetsförmedlingens senaste långtidsprognos. Den sträcker sig fram till 2030 och kartlägger hur den yrkesaktiva befolkningen i åldrarna 16–64 år förändras. Även i den undersökningen intar Gotland en särställning.
En tillbakablick visar att den yrkesaktiva befolkningen minskade i tio län åren 2005–2017. Mest minskade den på Gotland. Här var nedgången sex procent, eller drygt 2 200 räknat i personer. Under samma period ökade befolkningen i åldrarna 16-64 år med sju procent i landet.
Att antalet gotlänningar i åldrarna 16-64 år minskat så kraftigt är en mindre angenäm förklaring till varför Gotland nu har landets lägsta arbetslöshet. Den låga arbetslösheten kanske inte enbart kan tillskrivas ett starkt näringsliv.
– Läget för Gotland är bekymmersamt, särskilt om man inte hittar en lösning, säger Jim Enström som är analytiker vid Arbetsförmedlingen.
Enligt prognosen fram till 2030 drabbar den negativa utvecklingen i åldrarna 16–64 år främst Norrland, men även på Gotland minskar antalet i arbetsför ålder. På tio år spås ett tapp med ytterligare 236 personer.
Kombinationen fler äldre och färre yrkesaktiva gör att försörjningskvoten stiger. Kvoten anger hur många personer varje yrkesaktiv har att försörja. 2030 kommer kvoten på Gotland att var 2,63, vilket är högst i landet.
Vid årsskiftet fanns nästan 5 000 gotlänningar i åldergruppen 60-64 år. Stora pensionsavgångar är att vänta de närmaste åren, bland annat inom Region Gotland där 1 800 medarbetare når pensionsålder fram till 2026.
Hur ser då lösningen ut för Gotland?
– En lösning är om fler gotlänningar jobbar några år till efter pensionen. En annan är att få fler utrikes födda i arbete och få dem att stanna på Gotland. Sedan behöver matchningen mellan arbetssökande och lediga jobb bli bättre, säger Jim Enström.
Arbetsdelning kan också vara en lösning. Det innebär att kvalificerade tjänster delas upp, så att enklare delar av jobbet kan utföras av mindre kvalificerad personal.
– Den trenden ser vi redan. Jag tror att vi kommer att se flera kreativa lösningar framöver, och jag tror att arbetsgivarna är mer aktiva för att hitta arbetskraft i framtiden, säger Jim Enström.