Hälso- och sjukvårdsnämndens nya ordförande har sedan tidigare stor insyn i vården, både som medarbetare och patient. Liberalernas Mats-Ola Rödén är sjuksköterska och arbetade på Visby lasarett i nästan 20 år, främst på intensivvårdsavdelningen och akuten. Han har även arbetat på bank, varit projektledare för ombyggnaden av lasarettet på 90-talet, varit förvaltningschef på socialförvaltningen och har drivit egen byggfirma.
– Jag började engagera mig i Liberalerna, då Folkpartiet, 2003. Jag valdes in i fullmäktige 2006 och var ordförande för miljö- och hälsoskyddsnämnden fram till 2010 då vi hamnade i opposition, säger Mats-Ola Rödén.
Omständigheter gjorde att han tvingades hoppa av alla politiska uppdrag 2015.
– Min yngsta son drabbades av akut njursvikt och jag blev donator. Det tog ett år från diagnosen fram tills han blev opererad, det var en tuff tid, berättar Mats-Ola Rödén.
Därmed har han även upplevt sjukvården som patient, och tar med sig erfarenheter från det in i politiken.
– Vi behöver ett tydligare ledarskap. Dagens enhetschefer har hamnat i en situation där de måste lägga allt fokus på att bemanna och inte har tid att vara ute på avdelningarna.
Inför höstens val valde han att åter kandidera till regionfullmäktige för Liberalerna.
– Jag kände mig inte färdig. Mitt drömuppdrag var att få sitta i hälso- och sjukvårdsnämnden, men vi är ett litet parti och det är mycket som ska klaffa. Allt föll dock på plats, säger Mats-Ola Rödén.
Under mandatperioden vill han framför allt arbeta för att förbättra primärvården.
– Jag vill ha en primärvård som är så pass väl bemannad att varje gotlänning har en fast läkare. Jag önskar också att vi arbetar mer med förebyggande hälso- och sjukvård, så att färre behöver söka vård, säger Mats-Ola Rödén, och fortsätter:
– Det är också väldigt viktigt att medarbetare och chefer får en rimlig arbetsbelastning.
Att vara ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden är ett tungt lass att dra, inte minst med de tuffa sparkraven som ska balanseras mot de speciella behoven som finns inom vården i och med ö-läget. Mats-Ola Rödén är medveten om utmaningen och kritiken.
– Om det är priset man får betala får det vara värt det. Jag får räkna med att få kritik, för det vi gör men främst för det vi inte gör. Det ingår i uppdraget, säger han.