Numera är restiden tre timmar och tjugo minuter. Och så kommer det att fortsätta – åtminstone fram till sommaren.
Enligt Destination Gotlands avtal med Trafikverket får överfarten i genomsnitt ta max tre timmar och en kvart. Om den genomsnittliga överfartstiden är längre måste rederiet justera biljettpriserna.
Christer Bruzelius, vd för Destination Gotland, tror inte att den genomsnittliga normtiden kommer att ha överskridits när året är till ända.
– Det kommer att jämna ut sig. I dagsläget ligger vi faktiskt en bit under normgränsen, säger han.
Varför tar det längre tid att resa till Nynäs nu?
– Det har att göra med ökad aktivitet kring hamnen. Vi ser en ökad trafik med fler fartyg som kommer till Nynäshamn. Vi måste skapa möjligheter att hantera den ökade mängden gods och personbilar som vi har år från år.
Enligt uppgifter till GT sänker rederiet farten under dessa överfarter, från 28,5 till 27,7 knop. Enligt samma källa innebär det en bränslebesparing på 2 500 till 3 000 kronor per enkelresa. Mulitplicerat med 370, så många turer som lär beröras 2016, blir det runt en miljon kronor mindre i bränslekostnader.
När GT gjorde ett stickprov på webbsidan Marinetraffic i går färdades 11:25-färjan från Nynäs i 27 knop när en timme återstod av överfartstiden.
Sänker ni hastigheten under 16:30-turerna till Nynäs?
– Vad gäller hastigheten finns inte den exaktheten. Det skiljer sig från tur till tur beroende på vädret och andra omständigheter. Vi har visserligen sänkt hastigheten, men då främst på sträckan in och ut i hamnen, med anledning av ökat antal fartygsrörelser i hamnen. Eftersom det handlar om en så kort sträcka gör det inte särskilt stor skillnad för helheten, påstår Christer Bruzelius
Kommer detta att påverka pristaket och biljettpriserna?
– Nej.