Stickning som värmer kropp och själ

Sofia Kammeborn lärde sig sticka redan som barn och den kunskapen har följt henne genom hela livet, så väl genom sorg, men mest med glädje. Idag har lusten till handens verk förvandlats till ett konstprojekt och ett levebröd som inspirerar människor över hela världen.

Sofia och Dennis Kammeborn.

Sofia och Dennis Kammeborn.

Foto: Eva HC Nyström

det goda livet2019-10-13 14:15

Sofia och Dennis Kammeborn bodde tidigare i Sörmland och flyttade till Gotland för drygt tre år sedan. Det kan de faktiskt tacka ett stickmönster för.

– Jag har stickat hela mitt liv och alltid känt att det är roligt och lustfyllt! Det är så konstruktivt och så blir det varmt och vackert, säger Sofia med ett leende mjukt som det finaste ullgarn.

Det går inte att ta miste på den kärlek och respekt hon visar för handens verk, vilken kraft skapandet kan ha för att "kanalisera kaos och stilla sinnet" som hon uttrycker det.

– Jag vill sticka både när jag är glad och när jag är ledsen. Kanske vill jag ha en komplicerad stickning som blir till en utmaning för hjärnan eller en social stickning där jag kan prata samtidigt.

Det var när hennes vänner peppade henne om att ge ut ett stickmönster som sockan "Längtan till Gotland" tillkom vilket var den som gjorde det ekonomiskt möjligt för Sofia att våga flytta hit med familjen.

– Den sockan betalade faktiskt flytten hit, säger hon tacksamt.

Drygt tre år senare har Sofia, hittills, släppt 17 stickmönster som hon säljer via nätet och antalet följare på Instagram har ökat stadigt och ligger idag på runt 50 000. Förutom att hålla föreläsningar och stickretreats, driva blogg och uppdatera sin facebook producerar även Sofia, tillsammans med maken Dennis som även han är konstnär, fotograf och skribent, Kammebornia podcast vilken har drygt en halv miljon visningar.

– Den handlar om livet i allmänhet och stickning i synnerhet. Det roliga är att vi har så många visningar trots att vi pratar svenska, men vi lägger ner mycket jobb på engelsk undertext, säger Sofia stolt.

Målet är att ge ut 12 avsnitt per år, det vill säga cirka en per månad. Podcasten har sitt namn efter det som ursprungligen var ett konstprojekt, men som idag infattar så mycket mer. Kammebornia är inte bara ett omfattande konstprojekt och ett företag, man skulle även kunna säga att det är en livsstil.

– Kammebornia handlar om att se storheten i det till synes lilla och om en önskan om en varmare och vänligare värld där alla får plats, förklarar Sofia.

Sofia erkänner att hon arbetar i princip dygnet runt vilket kan betyda allt från att hon stickar när hon ser på tv till att leta idéer från konsthistorien, resor, utflykter och upplevelser. Sofia berättar att cirka 30-40 procent av mönsterförsäljningen sker inom Sverige, resten säljs utomlands till exempelvis Australien, Nya Zeeland, USA, Canada, Europa och Norge.

– I Norge är sticktraditionen väldigt stark. Efter ett besök i Trondheim skapade jag Trondheimvanten som blivit väldigt populär. Just nu jobbar jag med ett unisexmönster som är 1950-talsinspirerat.

Även om stickningen fört både Sofia och Dennis ut i världen, bland annat genom en inbjudan till Edinburgh yarnfestival, så är det Gotland som är deras bas och inspirationskälla vilket bland annat resulterat i filmen "Scotland and Gotland" på Youtube med poetiska filmtagningar av Dennis. Han skapar även illustrationer till Sofias stickbeskrivningar vilket bidrar till känslan av en alldeles egen värld som man kliver in i.

Sofia, som även har ett förflutet som lärare, är mån om att pedagogiskt dela med sig av sitt hantverkskunnande. Det är inte alla som har en händig släkting eller vän som kan visa hur man stickar och därför tipsar hon om hjälp via tutorials på Youtube eller olika facebookgrupper.

– Jag tycker inte att man har värderat hantverk, särskilt kvinnligt, tillräckligt högt. Ett av mina blogginlägg heter "Priset på ett par vantar" är det ett av mina mest lästa. Jag får fortfarande mail om det trots att jag skrev det för flera år sedan, säger Sofia.

Kanske är det den ökande miljömedvetenheten och vardagens överhettade intryck, inte minst på grund av hög skärmtid, som gör att allt fler har ett behov av att skapa och att leva närmare naturen. Vi behöver tid till att komma ner på jorden och bara vara, finna stillhet, men samtidigt uttrycka oss. Att sticka gör en gott, är något som blir tydligt när man hör Sofias inspirerande och tankeväckande resonemang. Att stickningen för hennes egen del blivit "som en Askungesaga" är ett exempel på hur det kan gå när det som en gång var en lustfylld hobby utvecklas till något betydligt större.

– Vill du börja sticka välj något som du tycker är vackert och vill använda! Vill du så kan du och det finns alltid hjälp att få.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!