– De åren jag jobbade inom psykiatrin har jag faktiskt haft glädje av under hela min yrkesverksamma tid, säger Yvonne Ahlgren och fortsätter med entusiasm:
– För några år sedan kände jag att jag ville göra något nytt efter att ha arbetat, bland annat, på kvinnoklinikens akupunkturmottagning vid Visby lasarett. Våra patienter där var främst de kvinnor som hamnat i klimakteriet och bröstcancerpatienter, så jag kände att jag ville fortsätta arbeta för Gotlands kvinnor. Det fanns ett behov, därför startade jag eget 2016.
Yvonne Ahlgren tycker att kvinnor som hamnat i klimakteriet delvis är en bortglömd grupp som barnmorskor också arbetar med. Fokuset är ofta på ungdomar, födsel, mödravård och eftervård efter födslar vilket också är viktiga områden.
– Som det är nu så är ofta kvinnan osäker vart hon ska vända sig efter att den fertila tiden är slut, men man får ju ta sina cellprov, säger Yvonne.
Under samtalets gång blir det väldigt tydligt att en kvinna som hamnar i klimakteriet, säg runt 50 och lever till 90, vistas i detta "ingenmansland" under en väldigt lång tid. En tid som ofta sammanfaller med andra stora omställningar som att barnen flyttar hemifrån eller att man byter jobb eller partner.
Yvonne Ahlgren är inte bara barnmorska, som hon menar enligt tradition arbetar med hela kvinnan, hon har även specialutbildat sig inom klimakteriekunskap och menar bestämt att kunskapen om klimakteriet är för dålig. En skillnad hon noterat de senaste åren är dock att man vågar prata om det mer, och till och med att skämta, och det syns alltmer i sociala medier om klimakteriet.
– Men det är många som inte riktigt vet vad det innebär, vem de ska vända sig till och vad man kan göra för att få en bättre livskvalité, säger hon.
Yvonne liknar klimakteriet som att "kroppen och själen byter tempo mitt i livet" och att man kan se det som en "omvänd tonårsperiod". Hon förklarar att hon därför brinner för att hjälpa kvinnor med allt från knipträning (för att både få ett bättre samliv och undvika urinläckage), samtal, rådgivning och undersökningar till, inte minst, akupunkturbehandlingar.
– Jag har sett under årens lopp vilken positiv effekt akupunktur kan ha. Akupunktur påverkar endorfinerna i kroppen och mellan 80-85 procent får hjälp mot exempelvis vallningar, svettningar, trötthet och sömnproblem, säger Yvonne och fortsätter:
– Jag tycker det här är jätteroligt och ser att det finns en sådan efterfrågan. Jag känner mig stolt och glad när jag lyckas hjälpa kvinnor! Därför planerar jag och en kollega ett klimakterieforum framöver för vi tror att det finns ett behov av att träffas.