2013 började Gripen oil & gas, tidigare Gotland oil, provborra efter olja. Det talades om en ny gotländsk oljerusch, likt den på 80-talet, och planen var 30-50 borrhål som skulle ge intäkter på uppåt 100 miljoner kronor per år.
Resultaten såg lovande ut och 2014 skulle utvinningen inledas.
Sedan dess har ingenting hänt.
– För tillfället finns inga planer på att investera mer i prospektering efter olja på Gotland för bolagets räkning. Rådande marknadspriser gör att det inte går att motivera ytterligare investeringar då det i dagsläget inte går att utvinna olja lönsamt på dessa fält, enligt bolagets uppfattning, säger Thomas Häggkvist, vd för Gripen oil – som numera heter Africa resources AB, då koncernen börjat kika på diamanttillgångar i Afrika.
Det som hände under 2014 var en störtdykning av världsoljepriset, från över 100 dollar per fat till mindre än hälften av detta. I början av 2016 var nivån så låg som 30 dollar per fat. Priset har hämtat sig något, men ligger kvar kring 50 dollar i dag.
– Det är svårt att övertyga människor att investera pengar i borrning då det sannolikt kostar mer att ta upp oljan än vad man får betalt för den. Det är inte superlätt att sälja in ett sådant investeringscase till någon, förklarar Thomas Häggkvist.
Vd:n berättar att bolaget hittills lagt cirka tre miljoner kronor på gotländsk prospektering och förarbete.
Pengar som alltså hittills inte gett något tillbaka.
– Likviditetsmässigt är utvecklingen kännbar för ett litet bolag. Det har inga intäkter ännu och kapitalmarknaden för finansiering av oljeprojekt är tuff för tillfället, så det hade varit bättre att ha dessa tre miljoner kvar på banken i kontanta medel.
Samtidigt hoppas Thomas Häggkvist alltjämt att investeringarna på Gotland inte ska visa sig vara pengar i sjön. Dotterbolaget Gotland exploration får finnas kvar, om än som ett inaktivt företag i nuläget.
– Vi hoppas att allt jobb som lagts ned ska komma till nytta i framtiden. Vi tror att det finns omfattande fyndigheter av olja på Gotland och i Östersjön. Det är prospektering bolaget arbetar med, det är hög risk och ingen vet innan det är provborrat om det finns utvinningsbara tillgångar eller i vilken omfattning. Det är så verksamheten fungerar, säger Thomas Häggkvist.
Han uppskattar att oljepriset måste hämta sig till över 80 dollar per fat igen, om utvinning på Gotland ska kunna bli lönsam.
Vart priskurvan faktiskt tar vägen i framtiden står skrivet i stjärnorna.
– Oljepriset är omöjligt att sia om, erkänner Thomas Häggkvist.