"Inte bra för oss som lever och verkar på ön"

Dyrare priser på Gotlandsfärjan väcker reaktioner i näringslivet. Kritik riktas mot prishöjningen, men även tiden för förberedelser. "Man har gått för snabbt tillväga", säger Henrik Beijer, vd på Gotlands åkericentral.

Åkericentralens vd Henrik Beijer.

Åkericentralens vd Henrik Beijer.

Foto: Henrik Radhe/Arkiv

DG:S PRISHÖJNING2019-08-17 08:34

Kritiken mot Destination Gotlands beslut att höja priset för gotlänningar och gods har redan mötts av kritik från flera aktörer, däribland en rad Gotlandspolitiker och LRF.

Nu kommer nästa känga – den här gången från näringslivshåll.

Henrik Beijer är vd på Gotlands åkericentral, ett bolag som påverkas av prisökningen i form av att man daglig dags fraktar varor till och från Gotland. Det är den korta tiden för förberedelser, inte priset i sig, som får honom att reagera när Destination Gotland prishöjer.

– Vi förstår att man måste göra prismässiga förändringar, det ser vi i inte några konstigheter i. Det är visserligen en ganska ordentlig prishöjning, men det är inte själva prisbilden i sig som vi har något emot – det är tiden vi får för att bearbeta detta, möjligheten att förbereda våra kunder på att det kommer bli dyrare, säger Henrik Beijer.

Carl-Johan Stålhammar är vd på Coop Gotland:

– Dyrare transporter kommer självklart att påverka priset. Logistikföretagen och vi handlare får inte någon subvention på 450 miljoner från staten varje år. Det är dock för tidigt att säga om det blir dyrare i hyllorna, det vet vi inte än. Satsningen på miljöbränsle är dock positiv. Men klart att en så kraftig prishöjning inte är bra för oss som lever och verkar på ön, säger han.

Henrik Beijer säger även han att man har förståelse för Destination Gotlands arbete för miljön.

– Vi har såklart respekt för arbetet med att göra Sverige fossilfritt. Men DG har gått för snabbt tillväga. Tiden för att ställa om har varit för kort.

Hur lång förberedelsetid skulle vara rimlig?

– Ett par månader, säger Henrik Beijer.

Hos föreningen Tillväxt Gotland, vilka företräder många av öns företag, väntar Destination Gotlands prisökning ännu på att diskuteras. Frågan tas upp på ett inplanerat styrelsemöte och ett möte med samtliga näringslivsorganisationer kommande veckor.

– Frågan är oerhört komplex. Pris i förhållande till klimatmål, det gäller för hela Sverige och EU. Vi påverkas alla på det ena eller andra sättet i en stor omställning. Klimatet kostar, det vet vi, men hur saker och ting hänger ihop måste vi få tid på oss att diskutera internt och med våra medlemmar samt övriga organisationer. Hur kan detta förenas så att det gagnar gotlänningarna, näringarna och våra besökare? Det är många stenar att vända på för att kunna föra en nyanserad diskussion. Frågan lever, den är oerhört viktig, dels för bilden av vår ö, dels för en fortsatt positiv tillväxt, skriver Paul "Dino" Larsson, ordförande på Tillväxt Gotland, i ett sms till GT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!