Polisen vädjar: Anmäl alla stölder av diesel

Dieselstölderna på Gotland är ett problem – och många som drabbas polisanmäler inte. ”Mörkertalet är stort”, menar polisen.

Många som drabbas av dieselstölder väljer att inte anmäla då inget händer.

Många som drabbas av dieselstölder väljer att inte anmäla då inget händer.

Foto: Erik Simander/TT

DIESELSTÖLDER (GT)2017-08-11 12:05

Nästan hälften av branschorganisationen Maskinentreprenörerna, ME:s medlemmar i Sverige drabbades av dieselstölder förra året. Det visar en rapport som ME presenterade tidigare i sommar.

Det är på landsbygden som utvecklingen är tydligast. Också på Gotland är dieselstölderna ett problem.

– Jo, det stjäls diesel här också, men inte i samma omfattning som till exempel utmed de större huvudlederna på fastlandet, säger Mats Östman vid polisen på Gotland.

Förra året anmäldes 18 dieselstölder på Gotland. I år har åtta stölder rapporterats, vilket kanske till och med tyder på en liten minskning, enligt Marie Nylander, verksamhetscontroller vid polisen på Gotland.

Enligt ME:s rapport är dock mörkertalet stort. Endast 45 procent av dieselstölderna polisanmäldes i fjol. Många anser att det inte händer något efter en anmälan.

– Det är säkert ett mörkertal med stölder som aldrig anmäls. Men det är troligen inte så stort utan ligger i paritet med antalet anmälningar. Om det skulle anmälas 30 dieselstölder så kanske det är 20 stölder som inte anmäls.

Är det någon idé att anmäla stölderna till polisen?

– Det är jätteviktigt att anmäla, svarar Mats Östman.

– Vi behöver anmälningar för att se tendenser och få information om olika mönster.

Det rapporteras att de stora dieselstölderna i landet i flera fall begås av internationella brottsnätverk och att dieseln säljs utomlands.

Är det samma typ av nätverk här på Gotland?

– Nej, jag tror inte att dieseln försvinner från ön. Jag tror att stölderna begås av personer som vill slippa betala för egen diesel, säger Mats Östman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om