Boende rasar mot kaos på Digerhuvud

Turistbussar som möts på den smala bilvägen, husbilar parkerade här och var i naturreservatet Digerhuvud. Husägare vittnar om återkommande brott mot reglerna – länsstyrelsen svarar på kritiken.

Skylten på bilden ägs av Trafikverket. Exakt vad som inte är tillåtet stod en gång i text på skylten.

Skylten på bilden ägs av Trafikverket. Exakt vad som inte är tillåtet stod en gång i text på skylten.

Foto: Läsarbild

DIGERHUVUD2019-08-27 16:13

Digerhuvud är ett av de äldre naturreservaten på Gotland. Det inrättades 1976 och Björn Wållberg har haft sommarstuga vid raukstranden i många år. Han är besviken över hur reglerna i reservatet följs.

– I juli stod det husbilar lite över allt längs vägen. Det kunde stå 20-30 stycken längs vägkanten. Det är turistbussar med grupper som möts, det är smått absurt när de ska mötas på den här smala vägen. I juli kan det vara bilkö som i Stockholm här, säger Björn Wållberg.

Han kom till platsen för första gången redan på 1960-talet.

– Det märks att ingen bryr sig om naturreservatet längre. Det är mer terrängkörning för varje år och man ska minnas att det här är känslig natur. Hjulspår som görs kan bli kvar i 30 år här, säger Björn Wållberg.

Vid länsstyrelsens naturvårdsenhet delar man inte bilden av tillståndet på Digerhuvud.

– Jag var där i somras och delar inte den bilden. Min uppfattning är att husbilarna stod på rätt plats. Det är inte heller förbjudet att köra bil längs vägen i reservatet, säger Anna-Lena Fritz, chef för naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen på Gotland.

LÄS MER: Badarna i Ardre får fortsätta nakenbada

Vad som är tillåtet och inte kan vara svårt att veta för besökande turister. Skyltarna är slitna och texten där det framgår vad som inte är tillåtet har blekts bort. Dessa skyltar ägs, enligt länsstyrelsen, av Trafikverket.

Anna-Lena Fritz är dock bekant med problemet med annan skyltning i området.

–  Det är många skyltar som behövs bytas ut, inte bara på Fårö. Det är något som vi arbetar med och har anställt en informatör för att få åtgärdat, säger Anna-Lena Fritz.

Stugägaren Björn Wållberg på Fårö låter sig inte nöjas med de svaren.

– Jag har själv varit chef inom offentlig förvaltning i många år. Att "vi ska se närmare på saken" och i värsta fall "tillsätta en utredning" är sådant man säger när man inte har något att komma med, säger han och menar att länsstyrelsen har gått för långt för att tillmötesgå turismens behov.

– Det är sorgligt att det har blivit så här. Jag minns första gången jag kom hit med min fru och jämfört med hur det en gång var så är det en utveckling som jag tycker är lite tragisk, säger Björn Wållberg.

Följande är förbjudet i naturreservatet Digerhuvud:

Förstöra eller skada fast naturföremål eller ytbildning genom att exempelvis knacka fossil ur raukar eller övrigt fast berg.

Bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd eller buskar.

Göra upp eld annat än på anvisad plats, medföra okopplad hund, med undantag för tiden 1 november – 31 januari.

Framföra motordrivet fordon annat än på anvisade vägar.

Parkera annat än på särskilt anvisade platser.

Tälta eller uppställa hus- eller släpvagn.

Anbringa tavla, plakat, affisch, skylt, inskrift eller därmed jämförlig anordning.

Uppdatering: I en tidigare version av texten var det oklart vilken myndighet som ansvarar för skylten på bilden. Den uppgiften har tillförts texten vid senare tillfälle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om