Att elever i skolan ska ha tillgång till någon form av digital enhet råder det stor samstämmighet om. Sen är frågan; i vilket skick? och till vilken kostnad? Henning Niklasson går i årskurs åtta på Högbyskolan och tröttnade på hur det såg ut i klassrummet på hans skola:
– När vi började i sjuan fick vi en Ipad och det är väl bra. Men det går inget vidare att skriva en uppsats med pekfingret på den, så då har vi brukat få in en vagn med datorer. Sen kom beskedet att vagnen skulle tas bort och vi i stället skulle använda externa tangentbord till Ipad:en. Det tycker jag är både dyrt och dåligt, säger Henning Niklasson och fortsätter:
– Tydligen hyr regionen datorer av sig själv, kan man säga. Summorna som vi fick höra låter helt sjuka.
I sina debattinlägg har Henning Niklasson argumenterat för ”varsin klok dator” till varje elev i stället för Ipad med externt tangentbord. Han får stöd från sin klassföreståndare Ann Jakobsson:
– Vår uppgift är att förbereda eleverna för gymnasieskolan och högre utbildningar. Då krävs det mycket skrivande – med bra utrustning, säger hon.
Också rektorn på skolan, Vicky Lindeborg, uppskattar hans initiativ.
– Det har varit mycket diskussion på skolan och vi har haft besök av IT-utvecklare från regionen för att reda ut varför det är som det är. När Ipad infördes för några år sedan, hade skolan inte tillfälle att yttra sig. Nu har vi förhållit oss till ekonomin och hellre än att behöva ta bort personal så sparar jag på datorer, säger hon.
IT-utvecklaren var Janne Wallén. I samtal med GT ger han gott hopp om en förbättring:
– Det är kloka tankar utifrån sin position som eleven har skrivit ner. Vi ska snart komma med ett svar på hans insändare, säger han och tillägger:
– Han har rätt när det gäller skrivjobben. Användning av de vanliga datorprogrammen Office 365 är också ett argument för dator.
Han ger en bakgrund:
– För fem år sedan fick vi pengar för att utöka antalet digitala enheter för årskurserna 7-8-9. Då kunde man antingen hyra datorer internt – eller köpa Ipads.
Det hela har med regionens samlade IT-strategi att göra, där alla förvaltningar ska bidra med hyra till dator-parken.
– Nu planerar vi att successivt övergå till ”moderna skol-PC”, en kombination av Ipad och dator, säger Janne Wallén.
Från höstterminen 2020 räknar han med att de nya datorerna ska kunna introduceras i Gotlands skolor.