Helgen som fruktas av både små och stora djur är nu här. Varje nyår rapporteras flera fall av bortspringning av hundar som löper stor risk att råka illa ut, i värsta fall blir de aldrig återfunna.
GT besöker smådjurskliniken Zoomarket på Skarphäll i Visby. Personalen menar att fyrverkerierna har blivit en stor utmaning, framför allt för just ägare med smällrädda hundar. Ångest och oro hos både djur och ägare kan byggas upp under flera dagar – inte bara på tolvslaget.
– Problemet är att det börjar smälla så tidigt. Det trappar upp stressen hos hundarna som byggs på lite varje dag och sedan eskalerar det i ett crescendo på nyårsnatten, säger klinikchef Hanna Frank.
– Det är mycket viktigt att man som ägare inte tar med hunden ut under tolvslaget ifall man inte vet hur den kommer att reagera. Det är också jätteviktigt att man försöker behålla lugnet. Blir man själv stressad känner hunden av det direkt, menar veterinär Lotta Persson.
Vilka tips kan ni ge till ägare för att förebygga stressen och lugna sin hund?
– Först och främst se till att aktivera sin hund så att den blir trött och inte är understimulerad. Det kan vara att åka ut på landet där det är lugnare och gå en långpromenad. Man bör även planera rastningen till att inte gå ut runt tolvslaget. Hellre att de rastas inne eller håller sig några timmar extra, det är bara av välmening. Dra för gardiner så att det inte syns massa starka ljus, även musik kan vara en bra distraktion. Det är också oerhört viktigt att inte ta upp hunden i famnen och gulla med den då det kan förstärka oroskänslorna. Håll alltid hunden kopplad ute runt dessa dagar ifall det plötsligt smäller.
Vad kan ni göra för att finnas där för oroliga hundägare?
– Det finns receptfria lugnande medel för hundar. Inne på djuraffären är de jätteduktiga. Man kan även komma till oss här på kliniken och prata om olika hjälpmedel om man har en extremt smällrädd hund. Att vara förberedd kan vara avgörande. Även den mest trygga hund som aldrig har reagerat kan reagera och det är helt klart ett onödigt lidande, menar klinikchef Hanna Frank.
Vad tycker ni om att fyrverkeriförsäljningen fortsätter?
– Vi borde ha kommit så pass långt i utvecklingen att det inte ska säljas, säger Hanna.
– Det finns inget gott med det, bara ont, enligt Lotta.
Det är inte bara hundar som blir rädda av fyrverkerierna. Även boskapsägare med större djur påverkas, däribland hästar.
GT har skrivit om lamm- och hästbonden Elin Gustafsson i Stenkyrka, som vann priset för årets landsbygdskvinna i december.
På gården har de byggt ett nytt stall med boxfronter, så att hästarna inte ska hoppa ut av de höga ljuden från fyrverkerier och smällare. Hon menar att det är viktigt att vara med djuren för att stilla oron och stressen under nyårsnatten.
– Fåren går in och lägger sig så dom är ganska trygga. Hästarna blir däremot väldigt stressade så vi ger dom mat, sätter på radion och lamporna inne i stallet. Hundarna kan springa bort och gömma sig så de hålls inomhus. Det viktigaste är att vara med djuren.
Kan det förekomma mycket nyårsraketer i år tror du?
– Jag tycker att det blivit bättre och förväntar mig att personer fortsätter att visa hänsyn. Några städer har infört lasershower istället för fyrverkerier. Det hade varit kul om det kunde bli så överallt säger Elin Gustafsson.