Gotlands veterinärer erbjuder ofta mer än 40 procent lägre priser på vanligt förekommande ingrepp på smådjur jämfört med fastlandsveterinärerna. Det visar en genomgång av priser som Helagotland.se har gjort. En kastration av en stor hanhund som på fastlandet kostar 7 200 kronor kan man låta göra för bara 3 750 kronor på ön.
Ett annat exempel är tandgenomgång och rengöring av kattens tänder som kostar från 1 600 kronor på Gotland jämfört med 3 995 kronor på en av de stora klinikerna i Stockholm. Men som en effekt av det går Gotlandskliniker på knäna under sommaren, när djurägare från fastlandet strömmar in.
Lotta Persson är veterinär på Zoomarket i Visby och har noterat det stora intresset bland fastlänningarna att utföra planerade ingrepp på sina fyrbenta vänner här. Hon förstår att man passar på. Förutom att priserna är lägre är det bekvämt att utföra planerade ingrepp när man har semester, säger hon.
– Att priserna är lägre här är naturligt. De stora djursjukhusen på fastlandet har större lokaler, dyrare hyror, utrustning för mer avancerad vård, en dyr jourverksamhet och anställda med högre utbildning. Det kostar. Visst har vi bra kliniker här också men vi har inte samma intensivvårdsutrustning och maskiner för undersökningar som på fastlandet, säger Lotta Persson.
Hon är osäker på om det finns underlag för satsning på så högkvalitativ vård på Gotland som på fastlandets stora djursjukhus.
– Nej. Jag tycker att klinikerna här i första hand ska fortsätta göra det vi gör, det vill säga hjälpa de djur som behöver det. Sen måste man ju hänga med i prisutvecklingen, men det finns en gräns för hur dyrt det får bli, säger Lotta Persson.
En annan utmaning är att rekrytera veterinärer till ön, som just nu har veterinärbrist. Enligt Lotta Persson väljer många nyutbildade att arbeta på de stora klinikerna där de har chansen att få sin specialistkompetens, vilket inte klinikerna på Gotland kan erbjuda.
Trots bristen och veterinärturismen finns ingen anledning till oro över att ens akut sjuka djur inte kommer att få hjälp bara för att det är högt tryck på klinikerna i sommar.
– Akuta patienter prioriteras och vi finns för alla djur som är sjuka oavsett var man bor i vanliga fall. Alla är välkomna, säger Lotta Persson, men råder alla att boka in sina planerade veterinärbesök i god tid.