Naturfilmsbolag vill filma djurliv på Stora Karlsö

Ett tyskt filmbolag söker tillstånd att få filma den unika Gotlandssnoken samt sillgrisslorna på Stora Karlsö.

Foto:

Djur2021-03-18 09:58

Det är Claes Andrén, Ljungskile, som söker nödvändigt tillstånd/dispens vid länsstyrelsen. Han är professor i bevarandebiologi vid och samarbetar i delar av det aktuella projektet. Det har blivit delvis försenat på grund av coronan. Nu aktuell ansökan gäller för perioden 28 juni till 9 juli.

Under sommaren 2020 har han medverkat som expert vid filmarbetet om den speciella Gotlandssnoken (Natrix Natrix Gotlandica). Den är den enda ormen i vår del av världen som går ut i marin miljö och jagar fisk. 

Det är det Hamburgbaserade filmbolaget Blue Planet Film/Thomas Behrend som svarar för filmproduktionen. Det handlar om en internationell produktion om Östersjöns djurliv i en serie av enskilda program. En delberättelse i naturfilmsserien kommer att handla om Gotlandssnoken och om sillgrisslan. 

Avsikten är att lyfta fram starka berättelser om arter som har en direkt koppling till Östersjön. Filmerna skall också visa hur känsliga många av Östersjöns ekosystem är för olika typer av störningar. 

Claes Andrén framhåller att han samtidigt håller på med ett eget bokprojekt om bevarandeåtgärder hos svenska grod- och kräldjur. Han kommer därför parallellt med filmprojektet att dokumentera förekomsten av Gotlandssnok på Stora Karlsö. 

Tv-serien, som behandlar djur och natur i Östersjön och Nordsjön, är planerad för internationell sändning under sommaren 2022. Tittarsiffran enbart i Tyskland för tidigare liknande produktioner har legat på cirka 5,5 miljoner. 

Gotlandssnok.
Gotlandssnok.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!