Parasitsmitta upptäckt hos hund

Efter att en hund som importerats från Grekland har visat sig bära på parasiten leishmaniasis manar länsveterinären Agneta Karlsson Norström till försiktighet vid utlandsadoptioner. ”Det här är en sedelärande historia”, säger hon.

Agneta Karlsson Norström är länsveterinär vill informera om vilka smittorisker som finns med adopterade hundar.

Agneta Karlsson Norström är länsveterinär vill informera om vilka smittorisker som finns med adopterade hundar.

Foto: Länsstyrelsen Gotland

Djuradoptioner (GA)2019-04-23 08:27

När ägaren till en hund, som ursprungligen kommer från Grekland, sökte vård på en gotländsk veterinärstation upptäcktes den ovanliga infektionssjukdomen leishmaniasis, en parasit som finns i Sydeuropa.

– Den leder nästan alltid till allvarlig sjukdom med livslång behandling eller till död, säger Agneta Karlsson Norström.

Inkubationstiden kan vara lång, från månader till år, vilket innebär att hunden kan vara till synes frisk när den adopteras. Och just detta, att hundar som adopteras från utlandet kan bära på dolda sjukdomar gör att Agneta Karlsson Norström varnar för att föra in hundar.

– Man kan se det här som en sedelärande historia. Jag vill inte skrämma folk, men informera, säger hon.

Det är bara det andra fallet under Agneta Karlsson Norströms nio år som länsveterinär där hon stöter på den här smittan på Gotland.

Smittan finns inte i Sverige, men kan drabba både djur och människor som besökt medelhavsområdet och tropiska länder och blivit bitna av sandmyggor. Sjukdomen är anmälningspliktig, men enligt SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, är det en mycket liten risk att en infekterad hund skulle kunna smitta en människa i Sverige, eftersom det inte finns några sandmyggor här.

Det finns andra adoptionsfall där Agneta Karlsson Norström vet att det har gått illa. En kvinna, som hon varit i kontakt med, hade tagit hem en hund från Spanien, som bara elva dagar efter ankomsten fick avlivas.

– Den hade akut njursvikt. Vilket är ett stort lidande för både hunden och ägaren. Det är mycket pengar och mycket känslor inblandat, säger hon.

På Djurkliniken Visby möter veterinären Mårten Hansson flera hundar som har sitt ursprung från andra länder. Han har inte märkt att utlandsadopterade hundar skulle vara mer sjuka än de från Sverige. Men att de har blivit fler i och med att karantänen inom EU-länder tagits bort har han sett.

– Det är en effekt av att vi har mer öppna gränser. Så länge man följer rutiner, Jordbruksverkets regler och kontroller så ser jag inga problem med det, säger han.

Mårten Hansson anser inte att man ska varna för att ta hand om hundar från andra länder. Däremot uppmanar han människor att läsa på ordentligt och göra extra kontroller utöver de lagstadgade.

– Kolla upp vilka sjukdomar som finns i det land där du tänker hämta din hund och rådfråga en svensk veterinär innan, tipsar han.

Öppnare gränser gör också att gotlänningar själva reser mer med sina djur, enligt Mårten Hansson. För att besöka andra EU-länder krävs det att hunden är rabiesvaccinerad och har pass, men det finns fler saker att tänka på. Det är viktigt att både skydda sin egen hund men också att inte ta in smittor i Sverige.

– Så fort man åker till mellan- eller Sydeuropa så kan man behöva fler vaccinationer, som exempelvis mot just leishmaniasis, säger Mårten Hansson.

Det finns flera organisationer som har specialiserat sig på att hitta långtidshem till hundar som har övergivits eller fötts på gatan i länder som Spanien, Rumänien, Irland och Grekland men också länder utanför EU.

– Folk gör det och det är av empatiska skäl och det är en fin sida hos människor, men man får inte vara naiv, säger Mårten Hansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!