Redan i oktober 2014 fick en markägare på östra Gotland tillstånd att ha visenter i vilthägn. Nu är en tjur och en kviga på plats, som båda är viktiga i arbetet för artens överlevnad.
– Visenterna är även bra för den biologiska mångfalden, och Gotland har en sådan härlig miljö. Tanken är att de ska hjälpa till att beta marken, som andra i sin tur kan gynnas av, säger Tommy Svensson, koordinator för avelsarbetet i Skandinavien för European Bison Conservation Center, EBCC.
Visenterna är en utrotningshotad art. Tommy Svensson berättar att det i början av 1900-talet bara fanns 54 visenter kvar i världen, som genetiskt härstammade från endast 12 individer. I dag finns omkring 4 000 visenter världen över, och av dem lever cirka 1 800 djur återinplanerade i olika nationalparker i Europa.
– För att kunna rädda arten gäller det att skapa avelsmaterial så att generna bevaras. Med ny dna-teknik jobbar vi med att föda upp visenterna och ha dem i fångenskap, för att sedan placera ut dem i exempelvis Polen, Rumänien och Ryssland. Utplaceringen är vårt viktigaste uppdrag, säger han.
Finns det någon risk med att ha dem vilt, om än i hägn?
– Absolut inte, det finns bara nytta med dem. Jag vet att en del är oroliga eftersom det är stora djur, men när jag får frågan utomlands brukar jag säga att vi i Sverige har älgar som går och käkar äpplen från folks äppelträd, så vi är vana, säger Tommy Svensson, och fortsätter:
– I Eriksberg har vi testat det här i 40 år, där har djuren levt som nästintill vilda i ett stort hägn och det har aldrig varit tillstymmelse till problem.