Övervikt – hälsorisk för öns husdjur

Minst hälften av hundarna och katterna som kommer till veterinärkliniken på Skarphäll i Visby väger för mycket och riskerar därmed ohälsa.

Foto:

DJURLIV (GT)2018-02-12 05:00

En normalviktig hund ska ha en midja och man ska enkelt kunna känna revbenen när man stryker med handen längs hundens sida. Men på många av hundarna som kommer till Gotlands smådjursklinik på Skarphäll är det svårt att känna några revbenen eftersom hundarna är överviktiga eller rent av feta.

– Jag skulle nog säga att fler än hälften av katterna och hundarna som kommer hit är överviktiga, säger Hanna Frank, klinikchef och hundfysioterapeut på Gotlands smådjursklinik.

På behandlingsbordet inne på kliniken ligger en stor lurvig katt nedsövd.

– Så här går det när man är överviktig. Den här katten ska egentligen väga en tredjedel av sin vikt, säger veterinären Adelina Rudelius.

Den har fått kristaller i urinröret och med hjälp av djurskötaren Elin Gardell försöker veterinären nu tömma kattens urinblåsa.

– Det är det som är nackdelen med övervikt, då kommer det många problem, säger Adelina Rudelius.

Fetma är klassad som en sjukdom och kan leda till ett förkortat liv. Det finns även många andra sjukdomar som den överviktiga katten eller hunden löper ökad risk att drabbas av jämfört med den normalviktiga. Några exempel är artrit, diabetes, urinstenar och kroniska inflammationer.

– Vi skulle slippa många sjuka hundar om de inte var tjocka, säger Hanna Frank.

En vanlig bidragande faktor till övervikt hos sällskapsdjur är, förutom för mycket mat och för lite motion, att hunden eller katten kastrerats.

– Själva kastrationen leder inte till övervikt men djuret får en annan ämnesomsättning. Därför rekommenderar vi ett foder som är avsett för kastrerade individer, säger Hanna Frank.

Efter en kastration kan övervikten komma snabbt.

– Man blir lätt hemmablind, därför att det bra om man ofta väger sin hund eller katt, säger Hanna Frank.

Överviktiga djur kan också bli nedstämda och mindre aktiva.

– Det är precis som för oss människor, med några extra kilon är det inte lika lätt att träna längre. Många djur som går ner i vikt blir mer pigga och glada, säger Hanna Frank.

In på kliniken kommer hunden Dexter, som är en mops, tillsammans med sin husse Andreas Hedman. I dag står det vattenträning på schemat.

– Vi är här och tränar för att han har artros och så är han lite överviktig också, berättar Andreas Hedman.

Efter en snabb dusch så lockar han ut hunden i poolen med lite godis. Väl i vattnet simmar Dexter snabbt längs med poolkanten.

– Simning är bra vid artros och väldigt bra för viktnedgång, säger Elin Gardell som leder vattenträningen.

Övervikt hos hundar och katter blir allt vanligare

Varannan hund och katt som besöker en veterinär i Sverige är överviktig. Det visar en hälsobarometer från fodertillverkaren Royal Canin. Cirka 200 veterinärer och djursjukskötare har svarat på frågor om husdjur och övervikt – och 90 procent anser att övervikt hos katt och hund är ett ökande problem. De bedömer att drygt hälften av djuren är överviktiga. Därmed är svenska katter och hundar uppe på nästan samma nivåer som sällskapsdjuren i USA, där övervikt länge har varit ett stort problem.

Källa: Moderna Djurförsäkringar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om