Ett 20-tal personer knutna till Save Movement Sverige (SMS) fanns på plats utanför slakteriet i Visby på onsdagsförmiddagen för att protestera mot slaktandet av djur. Protester mot köttindustrin är en företeelse som inte skett på länge på Gotland.
– Senast var nog 1998, då det hade varit köttriksdag. Jag tror inte det har varit någon sedan dess, säger Fredrik Sundblad som är platschef på Gotlands Slagteri.
Vad tycker du om att de är här?
– De har all rätt att göra sin röst hörd och det måste vi respektera. Sedan har vi väldigt olika syn på vår verksamhet. Men så länge de inte hindrar den eller stör vår personal så är det inga problem.
SMS beskriver slakteriverksamheten som "ett massdödande av oskyldiga offer varje dag".
Hur ser du på det?
– Vi har leverantörer som föder upp djur vilket bidrar till sysselsättning och den flora och fauna vi har i dag. Det är ett kulturarv och det vi gör här är en del i den kedjan, säger Fredrik Sundblad.
Malin Friis från SMS Visbygrupp och Martin Smedjeback, riksordförande i SMS, fanns på plats.
Handlar manifestationen om att öka medvetenheten bland folk?
– Det är ett delmål, men huvudmålet är att inga slakterier ska behöva finnas. Vi behöver inte döda för att äta, säger Martin Smedjeback.
– Vi tycker att lidandet som djuren utsätts för här är helt onödigt och vi som är här är exempel på att det inte behövs. Det går jättebra att leva på vegansk kost, säger Malin Friis.
Martin Smedjeback fortsätter:
– Det är inte olagligt att äta kött så det är ett fritt val, men det är i allra högsta grad ett moraliskt val och vi har ett moraliskt ansvar för våra handlingar, säger Martin Smedjeback.
– Det är en vinstdrivande verksamhet och djuren behandlas utefter det. De avlas inte för att må bra utan för att ge kött, ägg och mjölk. Det är oansvarigt att utnyttja varelser på det sättet.
Malin Friis menar att de inte beskyller någon individ.
– Vi är inte här för att lägga skuld på slakteriarbetare, bönder eller någon annan som jobbar inom det här området. Vi är här för att uppmärksamma djurens situation och vi möter djuren i deras sista stund i livet, säger Malin Friis och fortsätter:
– Vi vill synliggöra vad som sker bakom väggarna här. Slakterier göms ofta undan i industriområden.
Gotlands Slagteri har en populär lunchrestaurang med många dagliga besökare från allmänheten.
Tycker ni att den här verksamheten göms undan?
– Ja, det är inte en slump att slakterier inte har glasväggar, säger Malin Friis.