Djursjukskötare kritiska till nytt förslag

Det råder stor brist på djursjukvårdare i landet. Därför vill Jordbruksverket införa ett tillfälligt undantag där djurvårdare får möjlighet att utföra arbetsuppgifter som i dag endast får utföras av legitimerad personal.

Länsveterinär. Agneta Karlsson Norström känner en viss oro för att det kan bli svårt att rekrytera djursjukskötare till Gotland.

Länsveterinär. Agneta Karlsson Norström känner en viss oro för att det kan bli svårt att rekrytera djursjukskötare till Gotland.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

djursjukvård2017-02-23 20:45

Enligt förslaget ska undantaget gälla i sex år och under tiden hoppas Jordbruksverket att antalet utbildningsplatser och legitimerade djursjukskötare ska öka för att klara efterfrågan på personal.

På Gotland finns totalt åtta djursjukskötare, tre arbetar på Gotlands smådjursklinik och fem hos Distriktsveterinärerna.

Länsveterinär Agneta Norström Karlsson tror inte att djursjukskötarbristen är något påtagligt problem på Gotland.

– Jag tror att vi ligger ganska bra i fas här, det är framförallt de stora djursjukhusen som har problem, där man arbetar dygnet runt. Men visst finns en oro för att det kan bli svårt att rekrytera även här i framtiden.

Djurvårdare motsvarar undersköterska i humansjukvården och djursjukskötare motsvarar då sjuksköterska. De senare är legitimerade och får bland annat lägga narkos och ge vissa mediciner och injektioner. Om Jordbruksverkets förslag går igenom kan djurvårdare utföra vissa arbetsuppgifter som endast legitimerad personal får göra i dag, förutsatt att de får särskild utbildning och att arbetsuppgifterna sker under veterinärs ansvar.

Isabella Gardelin är legitimerad djursjukskötare och klinikchef på Gotlands smådjursklinik.

– Vi klarar oss just nu, men det är svårt att rekrytera legitimerad personal, både veterinärer och djursjukskötare. Det är svårt att få erfarna veterinärer som vill flytta till Gotland.

Hon är kritisk till Jordbruksverkets förslag.

– Vi har jobbat minst sex år och fått legitimation. Det känns jättekonstigt om någon annan kan få göra samma saker som oss med bara en lättare utbildning. Då försvinner lite syftet med varför vi ska ha legitimation, säger Isabella Gardelin.

Hon har också bilden av att det främst är större djursjukhus som har problem med personalbrist och att det är framförallt narkosövervakning man pratar om som man vill att djurvårdare ska kunna utföra.

Ser du någon annan lösning på djursjukskötarbristen?

– Vi har tagit nyutbildade veterinärer som fått arbeta som djursjukskötare. Om man kommer till oss och inte har så mycket erfarenhet så måste man vara beredd på att få arbeta som djursjukskötare under en tid för att skaffa sig erfarenhet. Att vara veterinär är ett stort ansvar och många nyutbildade tycker nog att det känns tryggt arbeta under ledning av en mer erfaren veterinär, säger Isabella Gardelin.

Följ Helagotland.se Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!