Gotlands smådjursklinik i Visby befinner sig i en tuff situation. De kan inte ta emot så många husdjur som de egentligen skulle vilja.
– Nej, det saknas personal och vi är tvungna att säga nej. Det känns jobbigt, vi vill gärna vårda djuren, så det sliter på personalen också. Det är en allvarlig situation, säger klinikchefen Hanna Frank.
Kliniken har kontaktat GT för att förklara situationen, då många djurägare säkerligen blivit besvikna.
– Vi lägger mycket tid på akutpatienter, som vi får ta emot eftersom vi saknar djursjukhus på ön. Och då måste djurägarna ha förståelse för att det går före, även om de skulle ha ett inbokat besök. Nästa gång kan det vara deras hund som blivit påkörd och då måste vi släppa allt för att ta hand om den, förklarar Hanna Frank.
Bilden av en överbelamrad djursjukvård bekräftas också av länsveterinär Agneta Karlsson Norström:
– Ja, alla jobbar så det bara knakar om det, säger hon.
Anledningen är enligt Hanna Frank bemanningsproblem. Hon skulle vilja anställa två veterinärer och två djursjukskötare till till kliniken.
Och hon har sökt med ljus och lykta, med hjälp av annonser, Facebook, betaltjänster och egna kontakter. Men antalet ansökningar är få.
– Jag vet verkligen inte varför. De få sökande som finns är ofta från andra länder, men då finns det ett krav på språkintyg som måste uppfyllas, berättar hon.
Agneta Karlsson Norström känner igen detta och berättar att även distriktsveterinärerna har haft svårt att rekrytera. Men hon anser att det stora problemet snarare ligger hos diverse hussar och mattar:
– Folk har inte tillräcklig koll på sina djur. Som djurägare är du skyldig att ha koll, för att undvika akuta saker. Det är till exempel bra att ha tagit tempen när du ringer veterinären, och sådant, säger hon.
Länsveterinären har inte känslan av att antalet husdjur ökat drastiskt på Gotland – men här säger statistiken något annat, åtminstone sett till antalet registrerade hundar i Jordbruksverkets databas. Den siffran har gått från 5 600 till över 6 600 på bara sex år.
Dessutom sker ytterligare en ökning till varje högsäsong, då många tar med sig husdjuret på semestern.
Och de passar gärna på att ta det till veterinären, enligt både Agneta Karlsson Norström och Hanna Frank.
– Priserna här är nämligen betydligt lägre än i Stockholm, det rör sig om omkring hälften, säger den sistnämnda.
Till råga på detta finns diverse "sommarsjukor" bland djuren:
– Hundar som får i sig blommande alger, till exempel, säger Agneta Karlsson Norström.