Staffan har hjälpt obotligt sjuka att dö

Han är läkaren som medger att han aktivt har förkortat människors liv och han vill tala klarspråk om dödshjälp. Nu blir Staffan Bergström från Visby förbundsordförande för ”Rätten till en värdig död”.

”Vi påskyndar döden – men vi kallar det inte dödshjälp, säger läkaren Staffan Bergström som valts till förbundsordförande för ”Rätten till ett värdigt liv”.

”Vi påskyndar döden – men vi kallar det inte dödshjälp, säger läkaren Staffan Bergström som valts till förbundsordförande för ”Rätten till ett värdigt liv”.

Foto: Tommy Söderlund

Dödshjälp (GA)2019-04-08 11:10

– Den palliativa vården fungerar bra för 98 procent av alla fall, men ett par procent av de som är döende får inte lindring. Det innebär att det i Sverige varje år är ungefär tusen personer som lider in i döden, säger Staffan Bergström.

Han är gynekolog och professor i internationell hälsa, men också en frispråkig röst i debatten om dödshjälp. Nu blir han ordförande för riksföreningen ”Rätten till en värdig död”.

Under läkarutbildningen mötte Staffan Bergström en dödssjuk cancerpatient som försökte ta sitt liv utan att lyckas. Händelsen satte djupa spår och i hela sitt läkarliv har Staffan Bergström velat tala klarspråk om dödshjälp.

– Vi måste släppa det irrationella motstånd vi har mot att låta folk få hjälp att dö, säger Staffan Bergström.

Läkarförbundet säger nej till dödshjälp men bara en minoritet av svenska läkare är emot frivillig dödshjälp, menar Staffan Bergström.

– Vi hjälper obotligt sjuka att dö. Jag har själv gjort det och en stor majoritet av svenska läkare har gjort det. Vi påskyndar döden – men vi kallar det inte dödshjälp. Det är egendomligt att man inte vågar bekänna färg, säger Staffan Bergström och fortsätter:

– Om en patient är oåterkalleligen förlorad kan vi ge en ”palliativ sovdos”, en lätt narkos. Om man sedan på patientens begäran tar bort vätska och näring så åstadkommer man patientens död inom en vecka. Patienten kan också få en så stor dos morfin att andningen påverkas, säger Staffan Bergström.

I en debattartikel denna vecka resonerar Staffan Bergström och en veterinär om orimligheten i att han som läkare kan förlora sin legitimation och straffas om han hjälper en obotligt sjuk patient att dö, medan veterinären kan bli av med sin legitimation och straffas om han inte hjälper ett obotligt sjukt djur att dö.

– Vi är humanare mot djur än mot människor, säger Staffan Bergström.

”Rätten till en värdig död” har 2 000 medlemmar. Här kommer Staffan Bergström att verka för en bättre palliativ vård och hospice i hela landet. Han kommer också att jobba för att motståndet mot frivillig dödshjälp mjukas upp. Bland annat arrangerar föreningen flera seminarier under Almedalsveckan.

– 75 procent av svenska folket vill det här, så vi kommer nog att få se en uppmjukning, men det tar sin tid, säger Staffan Bergström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om