Hon flydde för att inte bli dödad

Militanta islamister i Bangladesh har lagt ut en dödslista med 84 bloggare. Nio har mördats och siffran stiger. Ett av namnen på listan är Shamima Mitu som nu flytt till Gotland.

Säkerhet. Efter flera dödshot har 28-åriga journalisten och bloggaren Shamima Mitu från Bangladesh nu tillsammans med sin dotter Orin nått säkerhet.

Säkerhet. Efter flera dödshot har 28-åriga journalisten och bloggaren Shamima Mitu från Bangladesh nu tillsammans med sin dotter Orin nått säkerhet.

Foto: Krister Nordin

DÖDSHOT (GA)2015-12-07 06:15

Shamima Mitu är en 28-årig journalist och bloggare från Bangladesh som tillsammans med sin treåriga dotter Orin flytt till Sverige. Men hennes berättelse bakom varför hon nu kommit till Gotland skiljer sig från de flestas. Shamima skriver i sin blogg om sekularisering, religion och kvinnors rättigheter. Något som inte gillas av extremistgruppen ABT, Ansarullah Bangla Team. Gruppen gick 2013 offentligt ut med en dödslista med 84 bloggare och journalister som de vill ta livet av, och på listan fanns Shamima Mitus namn.

– De skickade listan till Bangladesh regering där det stod att de ville mörda alla på listan. Och 2013 mördades den första bloggaren, säger Shamima Mitu.

Shamima och de andra bloggarna fortsatte skriva på sina bloggar och sprida sitt ord. Samtidigt fortsatte ABT, som har kopplingar till IS, att mörda bloggarna.

– De mördades en efter en. En känd skribent mördades på en folktät plats och andra mördades hemma i sina hus, säger Shamima och fortsätter:

– Terrorgruppen tycker det är dåligt att mörda någon med pistol, så de använder svärd istället. Där gör ett snitt vid halsen, ett över ansiktet och ett vid bakhuvudet.

En av Shamimas närmaste vänner föll offer för extremistgruppens fasansfulla attack.

– Det är hemskt. Det är väldigt svårt och jobbigt att förstå, säger Shamima samtidigt som en tår rinner ner för hennes kind.

Regeringen i Bangladesh gör inget mot attackerna, utan snarare tvärtom.

– ABT skickade ett mejl till alla tidningar i landet med en lång lista av krav med saker de måste göra för att inte fler journalister skulle dö. Statsministern gick sedan ut och sa bland annat att vi inte fick skriva om religion och kvinnors rättigheter, så vi har även regeringen emot oss, säger hon.

Fick du några personliga hot?

– Du kan inte föreställa dig hur mycket jag fick. Det var dödshot och hemska ord. De flesta dagarna började jag med att kolla mina mejl och min Facebook och då kunde det finnas flera dödshot i inkorgen.

Nästan varje månad mördades en bloggare på listan och ju längre tiden gick, desto oroligare blev Shamima för att det snart var hennes tur.

– Jag var tvungen att stanna inomhus. I mitt yrke som journalist var jag van vid att gå ut på fältet och jobba, men jag fick stanna hemma för jag gick inte säker någonstans. Det var inte ett liv värt att leva.

Till slut valde Shamima att kontakta Svenska PEN som arbetar för journalister, författare och bloggares rättigheter.

– Jag kontaktade dem med ett mejl och berättade om min situation och vem jag är. De tog emot mejlet och skickade det vidare till Olof Palme International Center som hjälpte mig med en organiserad resa till Sverige och sedan fixade ett visum till mig.

När hon kom till Sverige i början av november fick hon stor hjälp från Olof Palme International Centers generalsekreterare, Jens Orback.

– Shamima fick bo hos mig och det var jättetrevligt. Vi jobbar egentligen inte med migration men ibland gör vi också den här typen av insatser. Det är inte en del av vår normala aktivitet, men då och då träffar vi folk i nöd och ser om vi kan hjälpa, som Shamima, säger Jens Orback.

Den 15 november kom Shamima och Orin till Gotland där de nu bor på ett asylboende i Visby och härifrån känner hon sig säker.

– Jag fortsätter med mitt bloggande. Nu kan de fortfarande hota mig, men de kan inte nå mig. ABT har gjort en ny lista med bloggare från Bangladesh som nu befinner sig i ett annat land. Men jag känner mig trygg här, säger Shamima.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!