"De anställda är så rädda för ledningen på skolan"

I en artikelserie om tre delar ska Helagotland.se försöka ge en tydligare bild av Högbyskolan, som det stormat kring under våren. I del två tittar Helagotland.se närmare på stämningen på skolan. Varför vill alla vi pratar med vara anonyma? "Är så orolig för alla barnen och personalen", säger en person med god insyn i skolans verksamhet.

Foto: Malin Stenström

DOKUMENT: HÖGBYSKOLAN DEL 22018-05-31 06:47

LÄS MER: Personalstyrkan bantas "rejält" på Högbyskolan

I den första delen av Helagotland.ses serie om Högbyskolan rapporterade vi om nedskärningarna i skolans personalstyrka som planeras inför höstterminen. Samtliga personer som lämnade uppgifter till den artikeln valde att vara anonyma, oavsett om man arbetar på skolan, är förälder eller bara har god insyn i skolans verksamhet. Hur kommer det sig att ingen vill uttala sig med sitt namn? Vi ställde den frågan till en person som är anställd på Högbyskolan.

– Folk är livrädda att bli av med jobbet. Vi vågar inte prata, för om det går att härleda så finns det risk att vi ryker. Det finns det ingen som har råd med, eftersom vi alla har räkningar att betala i slutet av månaden. Folk är rädda att inkomst- och karriärsmöjligheter ska försvinna, säger personen.

LÄS MER: Insamling till dömd lärare splittar skolan

Det här är en bild som bekräftas av flera personer, såväl på skolan som utanför. En använder uttryck som "häskartekniker från ledningen", medan en annan säger att personalen "mår dåligt och gråter".

– Jag är jätteorolig för alla barnen och personalen. De anställda blir så dåligt behandlade och det har i stort sett satts munkavle på dem. Den befintliga ledningen på skolan anväder härskartekniker, och personalen vågar inte uttala sig. Det är nästan som ett gisslandrama, säger en person som är väl insatt i skolans verksamhet.

Kan du ge några exempel på hur man använder härskartekniker?

– Man kallar inte in de anställda på kontoret, utan har man något att säga gör man det inför alla andra. Jag vet att det finns folk som känner sig jagade.

Den anställde på skolan som Helagotland.se pratat med bekräftar att härskartekniker från ledningen förekommer på skolan.

– Jag delar den bilden, ja. Rektorn har till exempel beordrat all resurspersonal att inte vara med på arbetslagsmötena, då hon anser att för mycket arbetstid går åt då. Men hur ska personalen veta vad som gäller om de inte får vara med på mötena?, frågar personen sig.

Högbyskolans tillförordnade rektor Heléne Wallerstedt säger såhär om hur hon upplever stämningen på skolan:

– Det är som alltid på en skola i maj när det väntar en ny tjänstefördelning. Det finns alltid personer som är oroliga när det blir förändringar, men de flesta jag träffar känns engagerade, säger hon.

Anställda som vi pratat med har valt att vara anonyma, och uppger att det är av rädsla för att förlora jobbet. Vad säger du om det?

– Det är ju upp till var och en att vara anonym när man pratar med media, men det låter fullkomligt främmande för mig att man är rädd att bli av med jobbet. Vi har en demokratisk organisation som följer de regler som finns, och jag är för öppenhet och transparens. Jag vill att folk ska känna sig trygga, så det är tråkigt om någon har den känslan. Känner man så tycker jag att man ska ta kontakt med sina fackliga ombud.

LÄS MER: Rektorn petas på problemfylld skola

Ord som "härskarteknik" har även använts för att beskriva ledningen på skolan?

– Det får stå för den personen som har använt det uttrycket. Jag är mån om att uppfattas som en tydlig chef som tar ansvar och som fattar beslut. Jag ser alltid till elevernas bästa, och jag är här för att ge eleverna den utbildning de har rätt till.

När det gäller uppgifterna om att hon ska ha förbjudit personal att gå på arbetslagsmöten säger Heléne Wallerstedt att hon tycker att det är viktigt att personalen vet hur man använder sin arbetstid.

– Jag tycker själv inte om att gå på möten där jag inte vet vad syftet är, och jag tycker samma sak bör gälla för personalen på skolan. Man ska ha möten för att nå ett visst mål, och då kanske alla personer alltid inte behöver vara med på alla möten.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Brittis Benzler säger att hon inte själv är helt insatt i hur stämningen är på skolan, men att det är olyckligt om personalen inte mår bra.

– Jag har hört att det varit en jobbig tid på skolan och att stämningen inte är bra. Jag vet att personal från förvaltningen varit ute på skolan flera gånger för att bilda sig en uppfattning, och att de har en tät dialog med facket. Det får inte vara så att enskilda medarbetare inte vågar prata med media, säger hon.

Grundskoleschefen Torsten Flemming säger att det är sorgligt om personal på Högbyskolan upplever att de inte vågar prata med media.

– Det är inte så våra anställningsvillkor fungerar, utan vi ska ha en öppenhet och våga prata med varandra om saker. Jag tycker att det låter jättesorgligt om någon upplever att det finns en tystnadskultur, säger han.

Fler kommentarer med Heléne Wallerstedt, Torsten Flemming och Brittis Benzler om situationen på Högbyskolan publiceras i den tredje delen av artikelserien.

LÄS MER: "Personalen känner sig utsatt av ledningen"

Vad är din bild av Högbyskolan? Hör gärna av dig till oss på redaktion@helagotland.se och berätta, oavsett om det är bra eller dåligt!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!